Schab po bakońsku to moja ulubiona potrawa jakże pysznej kuchni węgierskiej. Nie sposób oprzeć się pokusie jej zjedzenia już krótko po przekroczeniu granicy słowacko madziarskiej. Na zmianę zatem z zupą gulaszową taki schab jadam na samym początku każdego pobytu na Węgrzech. Nie ma nic niezwykłego w przygotowaniu tego dania, nic co mogłoby zaskoczyć. Nic, co mogłoby tak znakomicie wyróżnić go spośród innych. A mimo to jest absolutnie fenomenalne. Być może jest tak dlatego, że głównym jego składnikiem jest jakże lubiany przez Polaków schab wieprzowy. I zwłaszcza jego miłośnikom polecam to danie. Skosztujcie, a pokochacie schab po bakońsku.
Składniki
schab wieprzowy bez kości o wadze około 700 gramów;
5-8 dużych jasnych pieczarek;
plaster słoniny wędzonej (najlepiej z mangalicy);
2 łyżki smalcu wieprzowego (najlepiej z mangalicy);
słodka, mielona papryka;
duży pomidor;
1 duża cebula;
nieduża czerwona papryka;
500 ml bulionu drobiowego;
100 ml gęstej, kwaśnej śmietany;
1 łyżeczka mąki pszennej;
sól, pieprz;
Przepis na schab po bakońsku
Na początek przygotuj warzywa. Obierz i pokrój cebulę oraz wędzoną słoninę w drobną kostkę. Pieczarki oczyść i pokrój w cienkie plasterki. Grzyby mają być jedynie dodatkiem do dania, zatem nie powinno ich być za dużo. W zależności od ich wielkości 5-8 sztuk powinno wystarczyć. Ja dałem 5 sztuk, ale wydaje się, że 8 sztuk dałoby lepszy efekt smakowy.
Porada-> pieczarki powinny być jedynie dodatkiem, więc nie dawaj ich za wiele.
Mięso pokrój w 1 cm plastry, rozbij delikatnie przez folię spożywczą, posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Następnie kotlety obtaczaj w mące i smaż krótko na mocnym ogniu na smalcu z obu stron. Przesmażone kotlety przekładaj do dużego garnka.
Gdy wszystkie kotlety są już usmażone zdejmij patelnię na chwilę z ognia, zmniejsz gaz na średni i postaw z powrotem patelnię na gaz. Jeżeli trzeba dodaj jeszcze smalcu. Teraz wrzuć słoninę i cebulę i smaż chwilkę aby cebula się zeszkliła, a słonina wytopiła. Wrzuć na patelnię pieczarki, lekko posól, aby puściły wodę i smaż parę minut, aż nieco sie przyrumienią.
Zdejmij patelnię z ognia, wsyp 2 łyżeczki mielonej, słodkiej papryki, wymieszaj. Wstaw patelnię z powrotem na gaz, wlej trochę bulionu i wymieszaj wszystko, aż składniki połączą sie i powstanie jednolita masa. Przelej masę z patelni do garnka z kotletami. Dolej bulionu do żądanego poziomu. Płynu nie powinno być za dużo, ledwie by przykrył kotlety. Należy pamiętać, że nieco płynu się wygotuje. Następnie przykryj garnek pokrywką i duś na wolnym ogniu 30 minut. W tym czasie kotlety powinny zmięknąć.
Pomidora obierz ze skórki i drobno posiekaj, pokrój paprykę w niedużą kostkę. Gdy kotlety są miękkie wrzuć pokrojonego pomidora i paprykę do garnka. Duś jeszcze maksymalnie 10 minut.
Schab po bakońsku sposób podania
Rozpuść z szklance w odrobinie zimnej wody 1 małą łyżeczkę mąki, dodaj śmietanę, zahartuj i wlej do garnka. Zamieszaj, zagotuj, dopraw jeszcze w razie konieczności.
Zwykle podaje się go z galuszkami, czyli maleńkimi kluseczkami, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby zaserwować go np. z ryżem. Oczywiście kiszonki jako dodatek obowiązkowe. Usmaż znakomitą rybę z dodatkiem mielonej papryki, wypróbuj <<przepis na rybę smażoną po węgiersku>>.