Schab wędzony duszony Kasseler Rippchen

Schab wieprzowy wędzony duszony w kapuście kiszonej podany z puree ziemniaczanym.

Schab wędzony duszony podany na kapuście kiszonej, z puree ziemniaczanym to klasyczne danie kuchni niemieckiej. Znane jest ono pod nazwą Kasseler Rippchen. Bazą dania jest schab wieprzowy wędzony. Nie jest on łatwy do kupienia u nas, jednak warto próbować go zdobyć. Taki schab uduszony z kapustą kiszoną smakuje zupełnie inaczej, aniżeli tradycyjny duszony lub pieczony schab. Innymi słowy wyróżnia go charakterystyczny posmak wędzonki, a mięso po uduszeniu lub upieczeniu jest soczyste. W dodatku duszona razem z wędzonką kapusta kiszona nabiera fenomenalnego posmaku. Zachęcam.

Składniki

500 gramowy kawałek surowego wędzonego schaby wędzonego;
kość schabowa wędzona;
500 gramów kapusty kiszonej;
1 duża cebula;
100 ml białego wytrawnego wina;
5-7 kulek jałowca;
2-3 liście laurowe;
1 średni ziemniak;
gęsi smalec (opcja);
sól, pieprz;

Przepis na schab wędzony duszony

Zacznij przygotowania dania od obrania i pokrojenia w drobną kostkę cebuli. Cebulę usmaż na gęsim smalcu, aby się zeszkliła.

Kości wędzone (najlepiej ze schabu) pokrój na kawałki, a następnie ułóż w garnku. Dodaj liście laurowe, pieprz ziarnisty, kulki jałowca, a także przesmażoną wcześniej cebulę. Przesiekaj kapustę kiszoną i włóż do garnka z kościami wędzonymi. Wlej do garnka także sok z kapusty, ile by go nie było. Wlej do garnka białe wino, a następnie około 500 ml wody. Przykryj garnek pokrywką i duś wszystko 15 minut na wolnym ogniu.

Teraz pora na bohatera dania, czyli schab wieprzowy wędzony na surowo. Ma piękny lekko różowy kolor wewnątrz i pachnie wędzonką. Wiem, że sporo z Was samodzielnie wędzi również i schab wieprzowy. Oczywiście taki będzie najlepszy. Po 15 minutach duszenia kapusty włóż ten piękny kawałek schabu do garnka i przykryj kapustą. Całość dobrze posyp pieprzem, przykryj garnek pokrywką i duś wszystko na wolnym ogniu 45 minut.

Schab wędzony duszony propozycja podania

Gdy mięso i kapusta są miękkie obierz ziemniaka i zetrzyj go na drobnych oczkach tarki. Następnie wrzuć go do garnka i wmieszaj ziemniaka do kapusty. Duś całość jeszcze 5 minut. W tym czasie ziemniak fajnie zagęści danie wiążąc ewentualny nadmiar płynu. Schab wędzony duszony pokrój w plastry.

Wyłóż kapustę na talerz, a na niej ułóż plastry schabu. Obok połóż kawałek duszonej ze schabem kości wędzonej. Jako dodatek do Kasselera powinno pojawić się na talerzu również puree ziemniaczane. U mnie tym razem zagościł precel bawarski.


Przygotuj pyszny <<przepis na pańczkraut>> oryginalny.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *