Schabowy inaczej nieco zrobiony

Kotlet schabowy cienko rozbity i nieco inaczej panierowany w mące, jajku oraz mieszance panko siemienia lnianego i sezamu, a następnie smażony na smalcu.

Kotlet schabowy można przyrządzić tylko na jeden sposób, powiedzą eksperci. W sumie racja. Ale czasem warto co nieco dodać, coś zmienić, zamienić, by Twój schabowy smakował nieco inaczej. Na przykład kotlet można roztłuc na cienko, a następnie panierować w mące i jajku, jednak zamiast klasycznej bułki tartej można użyć mieszanki panko, siemienia lnianego i ziaren sezamu. Jak widzisz wielu zmian nie ma, a jednak smak będzie odmienny od klasycznego. W temacie smażenia kotleta schabowego miejsca na kompromis jednak nie widzę. Schabowy nawet robiony inaczej smakować będzie wybornie tylko wtedy, gdy smażony będzie na smalcu.

Składniki

kotlet schabowy o wadze 250 gramów
wiejskie jajko
mąka pszenna
siemię lniane
ziarna sezamu
panko
smalec (kostka)
sól, pieprz<

Przepis na schabowy inaczej zrobiony

Przygotuj schab, odkrój wszelkie błonki i ewentualny tłuszcz, jeśli taki się wokół kotleta znajduje. Schab umyj, a następnie dokładnie osuch na ręcznikach papierowych. Rozbij bardzo cienko kotleta korzystając z folii spożywczej, aby nie uszkodzić mięsa. Schabowego posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem, a następnie zawiń jak roladę i odstaw na chwilę na bok. Kiedy mięso chwilę poleży przyprawy dokładniej wnikną w mięso i finalnie kotlet będzie smaczniejszy.

Na osobnych talerzach przygotuj panierkę do kotleta. Na jeden talerz wsyp mąkę, na drugi wbij jajko i bardzo dobrze roztrzep jajko widelcem, aby stało się jednolitą emulsją.Na trzeci talerz wsyp panko, czyli rodzaj bułki tartej otrzymywany z pszennego pieczywa. Pańko różni się tym od bułki tartej, że nie jest aż tak bardzo rozdrobnione jak klasyczna bułka tarta. Składa się z płatków o długości około pół centymetra. Dzięki temu podczas smażenia potrawy nie są aż tak nasiąknięte tłuszczem, a dodatkowo stają się bardziej chrupiące.  Do panko dosyp trochę siemienia lnianego oraz ziaren sezamu.

Wrzuć na patelnię smalec (tłuszcz musi pokrywać całe dno patelni). Obtocz kotleta w mące (strzep nadmiar), jajku i panierce. Włóż kotleta na rozgrzany smalec i smaż na średnim ogniu około 2-3 minut z każdej strony. Odsącz schabowego z nadmiaru tłuszczu i podawaj z gotowanymi ziemniakami i fasolką szparagową lub z dowolnie wybranym przez Ciebie warzywem.


Wypróbuj przepis na schabowy z kurczaka, pyszna alternatywa dla tradycyjnego kotleta schabowego.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *