Schabowy inaczej zrobiony

Kotlet schabowy cienko rozbity i nieco inaczej panierowany w mące, jajku oraz mieszance panko siemienia lnianego i sezamu, a następnie smażony na smalcu.

Kotlet schabowy można przyrządzić tylko na jeden sposób, powiedzą eksperci. W sumie racja. Ale czasem warto co nieco dodać, coś zmienić, zamienić, by Twój schabowy smakował nieco inaczej. Na przykład kotlet schabowy można roztłuc na cienko, a następnie panierować owszem w mące i jajku. Jednak zamiast klasycznej bułki tartej użyć mieszanki panko, siemienia lnianego i ziaren sezamu. Jak widzicie wielu zmian nie ma, a jednak smak będzie odmienny od klasycznego. W temacie smażenia kotleta schabowego miejsca na kompromis jednak nie widzę. Schabowy nawet robiony inaczej smakować będzie wybornie tylko wtedy, gdy smażony będzie na smalcu.

Składniki

kotlet schabowy o wadze 250 gramów
wiejskie jajko
mąka pszenna
siemię lniane
ziarna sezamu
panko
smalec (kostka)
sól, pieprz<

Przepis na schabowy inaczej zrobiony

Rozbij bardzo cienko kotleta korzystając z folii spożywczej, aby nie uszkodzić mięsa.

Schabowego posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem, a następnie odstaw na bok.

Na osobnych talerzach przygotuj mąkę, rozkłócone jajko oraz panierkę. Ta ostatnia to mieszanka panko, siemienia lnianego oraz ziaren sezamu.

Wrzuć na patelnię smalec (tłuszcz musi pokrywać całe dno patelni). Obtocz kotleta w mące (strzep nadmiar), jajku i panierce.

Włóż kotleta na rozgrzany smalec i smaż na średnim ogniu około 2-3 minut z każdej strony.

Odsącz schabowego z nadmiaru tłuszczu i podawaj z gotowanymi ziemniakami i szparagową.


Wypróbuj <<przepis na schabowy z kurczaka>>, pyszna alternatywa dla tradycyjnego kotleta schabowego.


Rekomendowane przepisy