Schabowy pieczony z ziemniakami w marynacie

Kotlet schabowy marynowany w oliwie, musztardzie, czosnku i oregano, a następnie pieczony razem z ziemniakami.

Schabowy pieczony to moja odpowiedź na tradycyjnego panierowanego kotleta schabowego popularnego w kuchni polskiej. Poniższe danie jest bardzo popularne natomiast w kuchni greckiej. Przy jego przygotowaniu należy szczególną uwagę zwrócić na mięso. To nie może być taki malutki kotlecik bez kostki, skóry i tłuszczu. To musi być porządny kawał kotleta wykrawany przez rzeźnika, na który składa się schab wraz z boczkiem, skórą i  kostką. Tylko mając takiego schabowego jest sens przyrządzenia go według klasycznego greckiego przepisu.

Składniki

kotlet schabowy z kością, skórą i boczkiem o wadze min. 300 gramów
2 duże ziemniaki
oliwa extra vergine
miód
cytryna
musztarda
2 ząbki czosnku
suszone oregano
sól, pieprz

Przepis na schabowy pieczony

Do miski wlej 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine. Następnie wyciśnij sok z cytryny, wsyp także łyżeczkę suszonego oregano. Dodaj 2 łyżeczki dobrej musztardy i tyleż samo miodu. Następnie dodaj obrany i posiekany czosnek oraz sól i trochę świeżo zmielonego pieprzu. Wymieszaj dobrze wszystkie składniki, aby powstała pyszna i aromatyczna marynata. Powinna ona mieć konsystencję emulsji.

Obierz ziemniaki i pokrój je w grubą kostkę. Ziemniaki powinny być odmiany mącznej, aby fajnie ugotowały się na miękko. Dobrze obtocz je w przygotowanej marynacie i włóż do naczynia żaroodpornego.

Kotleta schabowego posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem i również obtocz w marynacie. Doprawionego schabowego połóż na ziemniakach w naczyniu żaroodpornym, a następnie wlej do naczynia pozostałą marynatę. Wlej do naczynia także pół szklanki wody, aby ziemniaki miały się jak ugotować. Przykryj naczynie pokrywą i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni Celsjusza. Piecz 60 minut.

Porada-> marynaty nie może być za dużo, ziemniaki nie mogą w niej pływać.

Nie dolewaj także za dużo wody z tego samego powodu. Mięso nie powinno od spodu stykać się z płynem. Aby temu zapobiec mięso zamiast na ziemniakach możesz położyć na małej kratce grillowej, którą umieścisz w naczyniu żaroodpornym.

Po godzinie pieczenia wyjmij naczynie z piekarnika i sprawdź, czy mięso i ziemniaki są w miarę miękkie. Jeśli tak jest to wstaw naczynie z powrotem do piekarnika, ale tym razem bez pokrywy. Piecz kolejne 15 minut. Jeśli po tym czasie schabowy pieczony i ziemniaki są już miękkie jak należy przełóż naczynie w piekarniku na górną półkę. Włącz grilla i rumień mięso i ziemniaki bardzo krótko w bardzo wysokiej temperaturze.

Podawaj chwilę po upieczeniu koniecznie wraz z pysznym powstałym w czasie pieczenia sosem. Dodatkiem może być np. zestaw surówek albo sałatka grecka (zobacz przepis na sałatka grecka horiatiki).


Poznaj również doskonały przepis na schab pieczony w rękawie z dodatkiem mnóstwa ziół, które nadają mu wspaniałego charakteru.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *