Ser halloumi z warzywami to smażone plastry sera halloumi podawane z grubo krojonymi warzywami smażonymi na półtwardo doprawionymi octem balsamicznym. Ser halloumi z warzywami jest daniem szybkim do przygotowania. Co ważne użyć możesz dowolnych warzyw, a najlepiej takich, które akurat masz w lodówce. Warzywa należy smażyć krótko na mocnym ogniu, aby pozostały chrupiące. Ser z kolei należy podgrzewać bardzo krótko na ogniu wolnym, najlepiej pod przykryciem. Na patelni powinien spędzić jedynie tyle czasu, aby zmięknąć pod wpływem temperatury. Zwykle trwa to około 2 do 3 minut. Całość smakuje znakomicie.
Składniki
250 gramów sera halloumi;
czerwona papryka;
marchewka;
pietruszka;
fenkuł;
groszek cukrowy;
cebula;
ocet balsamiczny;
sól, pieprz;
Przepis na ser halloumi z warzywami
Zacznijmy od przygotowania składników dania.
Ser pokrój wzdłuż na cztery plastry. Cebulę obierz, pokrój na ćwiartki, a następnie rozdziel warstwy. Marchewkę i pietruszkę obierz i pokrój w wąskie paski. Pokrój fenkuła w plasterki. Czerwoną paprykę pokrój w większe kawałki, ponieważ to ona najszybciej zmięknie na patelni.
Porada-> warzywa korzeniowe są znacznie twardsze od pozostałych użytych w przepisie warzyw. Jeśli przeszkadza Ci ich twardość pomiń je lub zastąp miększymi warzywami.
Wszystkie warzywa umieść w dużej misce i skrop odrobiną oliwy. Następnie rozgrzej mocno patelnię grillową i wrzuć na nią warzywa. Smaż warzywa na mocnym ogniu kilka minut, aby nieco zmiękły i przyrumieniły się. Gdy warzywa są gotowe posól je, posyp świeżo zmielonym pieprzem, zamieszaj i zdejmij z patelni. Przełóż je do miski.
Teraz skręć pod patelnią ogień do minimum i włóż na nią plastry sera halloumi. Przykryj patelnię i podgrzewaj ser 2 do 3 minut. Odwróć ser na drugą stronę i grzej go nie dłużej niż jedną minutę.
Na koniec skrop warzywa octem balsamicznym, zamieszaj i wyłóż na talerz. Podawaj na ciepło z warzywami smażonymi i listkami świeżej mięty.
Porada-> ser halloumi gdy stygnie ponownie zaczyna twardnieć
Aby uniknąć twardnienia sera na talerz nałóż jedynie ten kawałek, który będziesz właśnie konsumować. Pozostałe plastry sera warto trzymać w cieple pod przykryciem, aby cały czas był miękki i ciągnący się. Właśnie taki jest najlepszy.
Przygotuj odlotowe szaszłyki z sera halloumi.