Sernik czarno biały dla łakomczucha

Sernik czarno biały to ciasto serowe z masą przygotowaną na bazie serków homogenizowanych. Dodatkami do masy serowej są wiórki kokosowe, a masa przekładana jest warstwami ciasta z dodatkiem kakao.

Sernik czarno biały to ciasto serowe z masą przygotowaną na bazie serków homogenizowanych. Dodatkami do masy serowej są wiórki kokosowe. Sernik czarno biały to chrupiący spód i wierzch z ciasta maślano kakaowego, do tego serowe rozpływające się w ustach wnętrze. Ten sernik jest naprawdę wyborny. Trochę dłubaniny przy nim jest, ale wart jest każdej minuty, którą mu należy poświęcić przy przygotowaniu i pieczeniu. Czemu by nie upiec go na Święta? Czemu by go nie upiec bez okazji? W moim domu jest od dziesiątek lat. Kochamy go wszyscy, w sumie kilka pokoleń. Jeżeli zrobisz go według tego przepisu pewnie i Ciebie ten sernik pochłonie bez reszty. A potem Ty jego.

Składniki

1,5 szklanki mąki;
4 wiejskie jajka;
200 gramów masła;
dwie płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;
2 łyżki kakao;
szklanka cukru pudru;
600 gramów serka homogenizowanego;
4 łyżki wiórek kokosowych;
2 łyżki roztopionego masła;
pół łyżeczki aromatu cytrynowego;
1 łyżka mąki ziemniaczanej;
bułka tarta;

Przepis na sernik czarno biały

Przygotuj składniki ciasta kakaowego, czyli 1,5 szklanki mąki, 2 jajka, 200 gramów masła, dwie płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, pół szklanki cukru pudru.

Do miski malaksera przesiej mąkę i cukier puder. Dodaj żółtka (białka zachowaj, przydadzą się do masy serowej) i masło w temperaturze pokojowej. Przesiej kakao, a następnie dodaj proszek do pieczenia i zmiksuj całość. Ciasto podziel na dwie części, rozłóż na talerzu i włóż do zamrażalnika na godzinę, aby się dobrze zmroziło.

Podczas gdy ciasto się mrozi przygotuj masę serową. Potrzebne będą 600 gramów serka homogenizowanego, 2 jajka, pół szklanki cukru pudru, 4 łyżki wiórek kokosowych, 2 łyżki roztopionego masła, pół łyżeczki aromatu cytrynowego, a także 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

Na początek do miski włóż serek, przesiej cukier, wbij żółtka (białka zachowaj). Następnie dodaj masło, kokos, aromat cytrynowy i mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj.

Z zachowanych białek jajek (4 sztuki) ubij pianę, a następnie pianę wmieszaj delikatnie w masę serową.

Sernik czarno biały na każdą okazję

Tortownicę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Wyjmij z zamrażalnika połowę ciasta kakaowego i zetrzyj je do tortownicy. Postaraj się, aby równo rozprowadzić ciasto w tortownicy. Na starte ciasto wyłóż masę serową. Na koniec zetrzyj drugą połowę ciasta kakaowego na wierzch masy serowej.

Sernik czarno biały piecz w temperaturze 200 stopni przez około 1 godzinę. Z okazji, bez okazji, w tygodniu i od święta. Zawsze smakuje nadzwyczajnie.


Poznaj klasyczny <<przepis na sernik wiedeński>>.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *