Sernik jogurtowy z mandarynkami i galaretką

Sernik jogurtowy na spodzie z ciasteczek Digestive pokryty masą z jogurtu greckiego i piany z białek jajek, a następnie oblany galaretką owocową i ozdobiony cząstkami mandarynek.

Sernik jogurtowy przygotowany został na spodzie z ciasteczek Digestive, pokryty masą z jogurtu greckiego i piany z białek jajek, a następnie oblany galaretką owocową i ozdobiony cząstkami mandarynek. Mój sernik wypełniony jest tłustym prawdziwym 10% jogurtem greckim, który po upieczeniu staje się puszysty i delikatny w smaku. Przyjemny spód ciasta, a także dodatek owoców i galaretki czyni całość przyjemnym deserem nie tylko na „po obiedzie”. Ten sernik jogurtowy to typ ciasta, którego zjedzenie na raz więcej niż jednego kawałka nie powoduje ani wyrzutów sumienia, ani uczucia przejedzenia. Koniecznie wypróbuj.

Składniki na ciasto

200 gramów ciastek Digestive pełnoziarnistych
60 gramów masła

Składniki na masę jogurtową

750 gramów jogurtu greckiego 10% tłuszczu
150 gramów cukru pudru
37 gramów skrobii kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
3 białka jajka kurzego
wanilia

Przepis na sernik jogurtowy

Ciasteczka Digestive zmiksuj blenderem na piasek i połącz ze stopionym przestudzonym masłem. Wyrób na jednolitą masę.
Ciasteczkową masą ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (średnica 24 centymetry). Włóż spód do lodówki na minimum 30 minut.

Przełóż jogurt do miski, a następnie dodaj wanilię (świeżą lub olejek) oraz skrobię i wymieszaj wszystko.

W misce malaksera ubijaj białka z trzech jajek razem ze szczyptą soli. Gdy piana jest gotowa dodaj partiami cukier puder i nie przestając miksować ubij całość na sztywno. Ubitą pianę z cukrem dodawaj stopniowo do masy jogurtowej delikatnie mieszając całość. Gotową masę jogurtową wylej na przygotowany wcześniej spód z ciastek Digestive. Piecz sernik jogurtowy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

Po upieczeniu wyjmij sernik z piekarnika i pozostaw do przestygnięcia. Podczas gdy sernik stygnie w misce rozpuść galaretkę owocową w nieco mniejszej ilości wody, aniżeli przewiduje to przepis (ja daję 400 ml wody zamiast 500 ml na opakowanie galaretki). Dobrze zamieszaj galaretkę i odstaw, aby nieco stężała.

Sernik jogurtowy sposób podania

Na przestudzonym serniku rozłóż Twoje ulubione owoce, np mandarynki. Następnie zalej sernik jogurtowy tężejącą galaretką. Wstaw ciasto do lodówki, aby galaretka stężała całkowicie. Po tym czasie nie opanujesz się, aby od razu zjeść porządny kawał tego pysznego sernika jogurtowego z owocami. Znika błyskawicznie, bo jest pyszny, a przy tym lekki, aksamitny, nie za słodki i pysznie owocowy.


Wypróbuj również klasyczny przepis na sernik wiedeński oraz unikatowy przepis na oszukane tiramisu. To ci dopiero heca!


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *