Sernik mojej teściowej

Sernik mojej teściowej to puszyste ciasto upieczone na bazie sera twarogowego połączonego z masą jajeczną i cukrem z dodatkiem bakalii.

Sernik mojej teściowej to puszyste ciasto upieczone na bazie sera twarogowego połączonego z masą jajeczną i cukrem z dodatkiem bakalii. Ja wiem, że wielu z Was będzie protestować, że użyłem do pieczenia tego sernika gotowego twarogu z wiaderka. Jednak ja będę bronił takiego rozwiązania, bo zarówno smak, jak i skład i sposób przygotowania tego typu twarogów znacznie się poprawił w ostatnich latach. Świat musi iść do przodu, nie ma powodów żeby ciągle utrudniać sobie życie. Czytajcie etykiety, a jak coś dobre to korzystajcie. Czemu nie. Ten sernik jest znakomitym dowodem, że użycie tzw. gotowca czasem jest rozwiązaniem dobrym.

Składniki

1 kg twarogu sernikowego mielonego w wiaderku
3 łyżki kaszy manny (grysik)
około 180 gramów cukru
5 wiejskich jajek średniej wielkości
125 gramów masła
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
laska wanilii
aromat pomarańczowy do smaku
bakalie (według uznania)

Przepis na sernik

Oddziel żółtka jajek ob białek. Włóż żółtka do miski malaksera i ucieraj je dodając po łyżce cukru i masła tak, aby po kilku minutach powstała jednolita jasna masa.

Dodaj powstałą masę do sera wraz z pozostałymi składnikami, a następnie zamieszaj.

Ubij pianę z białek na sztywną masę, a gdy będzie gotowa dodaj ją do uprzednio przygotowanej masy serowej. Delikatnie, ale dokładnie wymieszaj całość.

Przelej gotową masę sernikową do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstaw sernik do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza i piecz ciasto przez około 50 minut. O upieczeniu sernika zawsze powinien ostatecznie decydować tzw. test suchego patyczka.


Przygotuj pyszne <<spaghetti alle vongole>> hit kuchni włoskiej.


Rekomendowane przepisy