Sernik mojej teściowej

Sernik mojej teściowej to puszyste ciasto upieczone na bazie sera twarogowego połączonego z masą jajeczną i cukrem z dodatkiem bakalii.

Sernik mojej teściowej to puszyste ciasto upieczone na bazie sera twarogowego połączonego z masą jajeczną i cukrem z dodatkiem bakalii. Ja wiem, że wiele osób będzie protestować, że użyłem do pieczenia tego sernika gotowego twarogu z wiaderka. Jednak ja będę bronił takiego rozwiązania. A to dlatego, że zarówno smak, jak i skład i sposób przygotowania tego typu twarogów znacznie się poprawił w ostatnich latach. Świat musi iść do przodu, nie ma powodów żeby ciągle utrudniać sobie życie. Czytaj etykiety, a jak coś jest dobre to korzystaj. Czemu nie. Ten sernik jest znakomitym dowodem, że użycie tzw. gotowca czasem jest rozwiązaniem dobrym.

Składniki

1 kg twarogu sernikowego mielonego w wiaderku
3 łyżki kaszy manny (grysik)
około 180 gramów cukru
5 wiejskich jajek średniej wielkości
125 gramów masła
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
laska wanilii
aromat pomarańczowy do smaku
bakalie (według uznania)

Przepis na sernik

Oddziel żółtka jajek od białek. Białka przełóż do miski, będą ci potrzebne za chwilkę . Żółtka włóż do osobnej, najlepiej dość dużej miski lub do malaksera. Ucieraj żółtka dodając stopniowo po łyżce cukru i masła tak, aby po kilku minutach powstała jednolita jasna masa. Do masy dodaj następnie ser oraz suche składniki, czyli kaszę mannę i proszek do pieczenia. Dodaj również wanilię, aromat pomarańczowy (możesz zastąpić aromat pomarańczowy skórką startą z pomarańczy to zdecydowanie lepszy wybór), a następnie wymieszaj całość dokładnie.

Do białek dodaj szczyptę soli, a następnie  ubij je na sztywną pianę.  Gdy piana z białek jest gotowa dodawaj ją partiami do uprzednio przygotowanej masy serowej. Po dołożeniu każdej partii piany delikatnie, ale dokładnie wymieszaj całość. Przelej gotową masę sernikową do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstaw sernik do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza i piecz ciasto przez około 50 minut. O upieczeniu sernika zawsze powinien ostatecznie decydować tzw. test suchego patyczka.


Przygotuj również pyszne <<sernik czarno biały>> prawdziwy hit w moim domu.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *