Sernik na zimno z truskawkami i galaretką

Sernik na zimno na spodzie z biszkoptów pokrytych masą z jajek, cukru i twarogu pokrytej galaretką i ozdobioną truskawkami.

Sernik na zimno doskonale komponuje się z letnią, upalną wręcz pogodą oraz sezonem na truskawki. Oczywiście można zamiast truskawek użyć innych owoców, ale nie w środku sezonu na te pyszne i delikatne owoce. To sernik prosty w przygotowaniu i niezwykle smaczny, idealny na każdą okazję. Podstawą każdego sernika jest dobry, sprawdzony ser. Ja taki mam, a Ty?

Składniki

1 kilogram twarogu sernikowego;
pół kilograma truskawek o zbliżonej wielkości;
1 opakowanie biszkoptów;
3 łyżeczki żelatyny;
1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej;
1 opakowanie galaretki truskawkowej;
cukier waniliowy lub laska wanilii;
kostka masło;
szklanka cukru;
2 jajka;

Sernik na zimno przepis

Do rondelka wlej szklankę wrzącej wody. Wsyp 3 łyżeczki żelatyny i jedno opakowanie galaretki brzoskwiniowej. Całość dobrze wymieszaj, aby żelatyna i galaretka całkowicie się  rozpuściły i odstaw do przestygnięcia.

Tortownicę wysmaruj masłem i na jej dnie rozłóż biszkopty (najlepiej okrągłe, ale i te podłużne dają radę). Dobrze jest biszkopty wcześniej nieco namoczyć w mleku, aby były bardziej miękkie, według uznania.

Do miski malaksera wsyp szklankę cukru i włóż 100 gramów miękkiego masła. Dodaj 1 jajko i 1 żółtko. Zmiksuj cukier z masłem i jajkiem aby uzyskać jednolitą masę.

Do masy dodaj 1 kilogram twarogu (może być sernikowy lub zwykły zmielony) oraz 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, olejku waniliowego bądź też świeżej wanilii. Do miski dolej przestudzoną galaretkę brzoskwiniową. Zmiksuj wszystkie składniki na gładką, jednolitą masę. Masę twarogową przelej do tortownicy. Tortownicę wstaw do lodówki do zastygnięcia masy.

Podczas gdy masa serowa zastyga do garnka wlej szklankę wrzącej wody i rozpuść w niej galaretkę truskawkową. Wstaw garnek do zimnej wody i studź, aż galaretka lekko stężeje.

Sernik na zimno sposób podania

Wybierz odpowiednią ilość słodkich truskawek. Dobrze, aby były w miarę jednakowej wielkości. Umyj je, pozbaw ogonków i przekrój każdą wzdłuż. Układaj truskawki na masie serowej przecięciem do dołu. Następnie zalej sernik lekko stężałą galaretką truskawkową i wstaw go do lodówki do całkowitego zastygnięcia galaretki. Podawaj natychmiast po wyjęciu z lodówki.


Spróbuj przepis na sernik jogurtowy z mandarynkami, oryginalny, super puszysty.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *