Śledź w oleju z oliwkami i kaparami

Śledź matjas pokrojony w cienkie paski i zatopione w oleju razem z oliwkami, kaparami i suszonymi pomidorami.

Śledź w oleju z, wydawać by się mogło, dość kuriozalnymi składnikami może szokować. Wszak śledzi w Morzu Śródziemnym nie uświadczysz, lecz w Atlantyku i Bałtyku jak najbardziej. Skąd zatem pomysł połączenia „naszego” śledzia ze smakami przynależnymi kuchniom basenu Morza Śródziemnego? Odpowiedź jest banalna. Z chęci poszukiwania nowych połączeń dla moich ukochanych śledzi. Zapewniam, że jeżeli nie przesadzisz z dodatkami śledzie będą smakować naprawdę dobrze.

Składniki

200 gramów śledzi a’la matjas;
2 cebule;
garść czarnych oliwek;
kilka suszonych pomidorów w oleju;
1-2 łyżki kaparów;
3 liście laurowe;
4-5 ziarenek ziela angielskiego;
1 łyżeczka suszonych płatków chilli;
olej rzepakowy najlepiej nierafinowany;

Przepis na śledź w oleju z oliwkami i kaparami

Śledzie opłukaj pod bieżącą wodą, a następnie namaczaj w wodzie lub w mleku kilkanaście minut do uzyskania żądanej przez Ciebie słoności. Przygotuj czarne oliwki i kapary, pomidory osusz na ręcznikach papierowych z nadmiaru oleju. Cebule obierz i pokrój w piórka, oliwki w „oponki”, a suszone pomidory na paseczki.

Gdy śledzie uzyskają żądaną przez Ciebie słoność, dobrze osusz je ręcznikami papierowymi i  pokrój w niezbyt grube paski. W małym słoiczku na dnie rozłóż nieco cebuli, a na nią nałóż porcję śledzi. Następnie włóż trochę kaparów, oliwek i suszonych pomidorów. Do słoika włóż również liście laurowe, ziele angielskie i płatki suszonego chilli. Następnie ułóż kolejną warstwę z pozostałych składników. Na koniec rozłóż na wierzchu cebulę.

Śledź w oleju sposób podania

Zalej wszystko olejem rzepakowym (najlepiej nierafinowanym) lub też innym, swoim ulubionym. Olej powinien sięgać samej góry słoika. Zamknij szczelnie słoik i włóż go do lodówki na całą noc, albo jeszcze lepiej na 24 godziny. W tym czasie Twoje śledzie po śródziemnomorsku nabiorą właściwego smaku. Smakuje znakomicie, a użyte dodatki jedynie lekko podkreślą jego smak.


Zrób także <<śledzie z kaparami na ostro>>.

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *