Śledzie smażone

śledzie smażone czyli filety śledziowe ze skórą smażone na patelni

Śledzie smażone nie są daniem oczywistym chyba dla nikogo z nas. My Polacy jak wiadomo śledzie uwielbiamy pod każdą postacią, ale chyba rzadko kto z nas jada je smażone. Powodem naszej niechęci do jedzenia smażonych filetów śledziowych jest zapewne fakt, że ta popularna ryba nawet po filetowaniu zawiera w sobie dość sporo małych ości. Jedzenie śledzia smażonego jest w związku z tym pewnego rodzaju wyzwaniem, albowiem musimy go jeść ostrożnie. Kto nie przepada za smażonymi sardynkami nie pokocha również smażonego śledzia. Z drugiej strony co może być zdrowszego niż świeży śledź ledwie co złowiony, a poddany tylko krótko obróbce cieplnej?

Składniki

kilka świeżych filetów śledziowych ze skórą
mąka pszenna
sól

Śledzie smażone przepis

Sezon połowów na śledzie przypada na koniec zimy i wczesną wiosnę. To właśnie w tym okresie w sklepach możemy bez większych problemów dostać świeże śledzie. Występują one w postaci pozbawionych kręgosłupów filetów ze skórą. Ale nawet dość dokładna obróbka mechaniczna nie jest w stanie usunąć z ryby sporej ilości drobnych miękkich ości. Musimy się z tym pogodzić, ponieważ pęseta tutaj również nie pomoże.

Umyj i przygotuj śledzie

Świeże filety śledziowe umyj pod bieżącą wodą, a następnie osusz je ręcznikami papierowymi. To bardzo ważne, abyś Twoje ryby dokładnie osuszył z nadmiaru wody. Oczyszczone filety śledziowe posyp solą i obtocz delikatnie w mące. Nadmiar mąki strzep, aby pozostała jedynie na rybie jej niewielka ilość. Jeżeli niezbyt dokładnie osuszysz swoje filety śledziowe wtedy z mąki zrobi się papka. Jak zapewne się domyślasz filety rybne smażyć się będą fatalnie co w konsekwencji spowoduje, że Twoje śledzie smażone nie będą Ci smakować. Ważnym jest również, abyś rybę obsypał mąką bezpośrednio przed jej smażeniem. Nigdy nie traktuj ryby mąką i (lub) panierką na długo przed jej smażeniem, ponieważ zostanie ona wchłonięta przez wodę znajdującą się w rybie.  Panierka położona na rybę wcześniej niż bezpośrednio przed je smażeniem nigdy nie będzie chrupiąca po usmażeniu!

Usmaż rybę

Na patelni rozgrzej nieco oleju, a następnie połóż na nią filety śledziowe skórą do dołu. Smaż rybę dwie minuty na średnim ogniu, a następnie odwróć  filety rybne na drugą stronę. Smaż rybę kolejne dwie minuty pamiętając, że czas smażenia Twojej ryby zależy od wielkości filetów. Pamiętaj także o generalnej zasadzie, że im krótszy czas smażenia ryby tym lepiej. Śledzie smażone wyłóż na ręczniki papierowe, aby odsączyć rybę z nadmiaru tłuszczu. Ryba jest gotowa do podania.

Śledzie smażone sposób podania

Śledzie smażone możesz podawać z czym tylko zamarzysz i w sposób jaki tylko zamarzysz. Ta srebrzysta i piękna ryba smakuje podana niemal z każdym dodatkiem. Możesz ją również jeść na wiele sposobów. Śledzie smażone świetnie nadadzą się na przykład do burgera zamiast mięsa (zobacz przepis na burger ze śledziem bałtyckim). Możesz je także zjeść w tradycyjnej formie z dodatkiem na przykład sałatki ziemniaczanej (sałatka ziemniaczana na kwaśno). Jakkolwiek zdecydujesz się jeść swoje śledzie smażone będziesz nimi zachwycony. Gwarantuję.

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *