Śledzie w oleju przepis tradycyjny

Śledzie pokrojone na kawałki podane w oleju roślinnym z dodatkiem cebuli.

Śledzie w oleju to absolutna klasyka naszej kuchni. Bo któż z nas nie lubi śledzika? Jedni wolą właśnie takie śledzie, inni te w śmietanie, jeszcze inni po kaszubsku, w buraczkach. Ile śledzi tyle smaków i tyleż samo przepisów. Uwielbiam śledzie pod każdą postacią, jednak to właśnie te poniżej są jak dla mnie najlepsze na świecie. I często wracam do tego przepisu, bo czasem warto przypomnieć sobie, że kiedyś jadało się jedynie takie zwykłe, nie przekombinowane śledzie.

Składniki

250 gramów filetów śledziowych a’la matjas;
300 ml oleju rzepakowego nierafinowanego;
2 średnie cebule;
kilka kulek ziela angielskiego;
pieprz;

Śledzie w oleju przepis

Filety śledziowe a’la matjas dobrze wymocz w zimnej wodzie, kilkakrotnie ją zmieniając. Moczenie winno trwać maksymalnie 30 minut. Po tym czasie spróbuj śledzia, czy nie jest zbyt słony. Podczas gdy śledzie się moczą pokrój w piórka dwie średnie cebule.

Porada-> śledzie nie zawsze należy moczyć, wszystko zależy zarówno od Twoich upodobań, jak i stopnia słoności ryby. Przed podjęciem decyzji o ich ewentualnym namaczaniu najpierw zawsze spróbuj śledzia.

Śledzie pokrój w około 3 cm kawałki lub takie, jak lubisz. W słoiku lub innym naczyniu ułóż warstwę śledzi, posyp obficie świeżo zmielonym pieprzem, połóż warstwę cebuli. Układaj tak kolejne warstwy aż do wyczerpania składników. Pamiętaj, aby pomiędzy wybranymi warstwami umieścić 1 ziarnko ziela angielskiego.

Na koniec ułóż warstwę z cebuli. Całość zalej olejem rzepakowym nierafinowanym (lub innym według własnego uznania) tak, aby przykrył całą zawartość. Zamknij szczelnie słoik i wstaw go do lodówki na noc, aby śledzie „przegryzły się”.

Najlepsze na drugi dzień. PYCHA!


Wypróbuj również <<przepis na śledzie z kaparami na ostro>>.


Rekomendowane przepisy