Śledzie w pieprzu z oliwkami i kaparami

Śledzie majtasy w kawałkach umieszczone w nierafinowanym oleju rzepakowym z dodatkiem pieprzu, oliwek i kaparów.

Śledzie w pieprzu to moja propozycja na dzisiaj. To super przystawka, wbrew pozorom wcale nie tak ostra w smaku, jakby na to wskazywała nazwa. Do moich „zielonych” śledzi proponuję olej rzepakowy nierafinowany, czyli bardzo zdrowy, o pięknym, złotym kolorze i charakterystycznym smaku. Nie każdemu taki olej podejdzie, dlatego możecie zastąpić go innym, swoim ulubionym. Dodatki do śledzia to zestawienie naprawdę ciekawe w smaku, a całość delikatna i smaczna, z nieznaczną ledwie nutą ostrości.

Składniki

300 gramów filetów śledziowych a’la matjas;
1 duża cebula;
pęczek świeżego koperku;
garść zielonych oliwek bez pestek;
garść kaparów;
2-3 łyżki marynowanego zielonego pieprzu;
olej rzepakowy nierafinowany;

Przepis na śledzie w pieprzu

Składniki: 300 gramów filetów śledziowych a’la matjas, 1 duża cebula, pęczek świeżego koperku, garść zielonych oliwek bez pestek, garść kaparów, 2- 3 łyżki marynowanego zielonego pieprzu, a także olej rzepakowy nierafinowany. Na początku opłucz śledzie pod bieżącą wodą, a następnie mocz je w zimnej wodzie około 30 minut, aż uzyskają pożądaną przez Ciebie słoność.

Podczas gdy śledzie się moczą wlej 100-150 ml oleju rzepakowego do miski. Oliwki, kapary i pieprz wyjmij z zalew i osusz na ręcznikach papierowych. Przesiekane grubo oliwki, kapary i ziarna zielonego pieprzu wrzuć do miski z olejem. Posiekaj cebulę w drobną kostkę i również włóż do miski. Wymieszaj wszystkie składniki w misce i dodaj trzy czwarte posiekanego pęczka koperku.

Sam zielony pieprz w ziarnach nie da takiej ostrości, jakiej można by oczekiwać. Dlatego dodatkowo włóż do moździerza 1-2 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu i utłucz go. Tak utłuczony pieprz przełóż do miski z olejem. Wymieszaj wszystko dokładnie, pyszny i aromatyczny olej z dodatkami jest gotowy.

Śledzie w pieprzu sposób podania

Wypłukane śledzie pokrój w cienkie paseczki. W małym słoiczku na dnie rozłóż warstwę śledzi, a na nie nałóż warstwę oleju z dodatkami. Posyp świeżym koperkiem. Układaj kolejne warstwy do wyczerpania składników. najpierw śledzie a następnie ponownie olej z dodatkami i świeży koperek.

Gdy wszystkie składniki znajdą się w słoiku zamknij go i wstaw do lodówki na co najmniej kilka godzin, aby składniki „przegryzły się”. Podawaj posypane świeżym koperkiem. Oto znakomita pozycja dla amatorów śledzi.


Wypróbuj także przepis na śledź w oleju z oliwkami.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *