Śledzie w sosie musztardowym z kurkumą

Śledzie matjasy pokrojone na kawałki i podawane w sosie musztardowym z dodatkiem curry, śmietany i kurkumy.

Śledzie w sosie musztardowym to kolejna pyszna propozycja dla amatorów ryb. Nawet jeśli znacie takie śledzie z półek sklepowych to z pewnością sos musztardowy, jaki jedliście do tej pory nie był tak odlotowy, jak mój. Wyczuć w nim można kwaskowość, ostrość, delikatny smak gorczycy chrupiącej lekko pod zębami i odrobinę orientalnej przyprawy. Plus śledzie a’la matjas albo takie marynowane (typu bismarck), wszystko zależy od Twoich preferencji. Bez względu na to, jakich śledzi użyjesz moje śledzie w sosie musztardowym zrobią furorę na Twoim stole.

Składniki

300 gramów śledzi a’la matjas (lub marynowanych typ bismarck);
musztarda ostra;
musztarda z całą gorczycą;
majonez;
18% kwaśna, gęsta śmietana;
przyprawa curry;
mielona kurkuma;
marynowana cebula;
pieprz;

Przepis na śledzie w sosie musztardowym

Śledzie a’la matjas wymocz z zimnej wodzie lub mleku, aby pozbawić je nadmiaru słoności. Jeżeli używasz „bismarcków” moczenie nie jest konieczne. Pokrój śledzie w nieduże kawałki, a następnie przełóż do dużej miski.

W małej misce przygotuj sos, w tym celu włóż do niej 3 kopiate łyżki dobrej śmietany oraz dodaj 2 kopiate łyżeczki musztardy z gorczycą, 2 łyżeczki ostrej musztardy i pół łyżeczki przyprawy curry. Do sosu dodaj 2 kopiate łyżeczki majonezu i wymieszaj go. Marynowaną cebulę posiekaj według własnego uznania (marynowana cebula jest sprzedawana razem ze śledziami typu bismarck; jeżeli jej nie masz użyj zwykłej cebuli przelanej wrzątkiem).

Pora „wykończyć” sos. W moim przypadku dla poprawy smaku dodałem jeszcze po 1 kopiatej łyżeczce ostrej musztardy i musztardy z całą gorczycą. Sos ma już znakomity smak, ale trzeba poprawić kolor, w tym celu dodaj płaską łyżeczkę mielonej kurkumy. Wymieszaj dokładnie sos. Jeśli wolisz mocniejszy smak dodaj jeszcze nieco przyprawy curry, zawsze doprawiaj potrawy według własnego upodobania. Jeśli sos jest nieco zbyt kwaśny dodaj szczyptę (ale naprawdę niewielką szczyptę) cukru dla przełamania smaku.

Śledzie w sosie musztardowym sposób podania

Do miski ze śledziami dodaj posiekaną marynowaną cebulę (ilość według własnego uznania). Do śledzi wlej przygotowany sos musztardowy i wymieszaj wszystko, aby sos dokładnie oblepił rybę. Śledzie w sosie musztardowym przełóż do niedużego słoiczka, zamknij go szczelnie i wstaw do lodówki na kilka godzin, aby smaki się „przegryzły”. Podawaj posypane posiekanym szczypiorkiem lub dymką.


Poznaj doskonały przepis na indyk w sosie musztardowym.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *