Śledzie z fenkułem kaparami i oliwkami

Śledzie z fenkułem, czyli kawałki śledzia matjasa zalane olejem z dodatkiem cebuli, oliwek, kaparów i krojonego drobno fenkuła.

Śledzie z fenkułem to moja kolejna wersja „śledzi w oleju”. W tej wersji zamiast połowy cebuli dodałem bulwę kopru włoskiego, dzięki czemu śledzie nabrały lekkiego, anyżkowego posmaku. Wiem, że tego posmaku nie lubi znaczna część osób, ale uwierz, te śledzie naprawdę mają jedynie lekką nutę anyżu. Nie mogło oczywiście zabraknąć natki kopru, która z niewiadomych dla mnie przyczyn nie jest u nas dostępna w pęczkach. No i w takim „greckim” zestawieniu ziele angielskie stało się oczywistą oczywistością.

Składniki

250 gramów śledzi a’la matjas;
1 duża cebula;
1 średnia bulwa kopru włoskiego;
połowa czerwonej papryki;
mała garść czarnych oliwek;
mała garść zielonych oliwek;
1 łyżka kaparów;
natka kopru włoskiego (od bulwy);
pęczek koperku;
kilka ziaren ziela angielskiego;
olej rzepakowy lub inny (najlepiej nierafinowany);
pieprz;

Przepis na śledzie z fenkułem

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, bulwę kopru włoskiego posiekaj podobnie. Natkę kopru oderwij i odłóż na bok wykorzystasz ją na koniec.  Świeży koperek w takim zestawieniu znaleźć się musiał, opłucz go zatem pod bieżąca wodą, przesiekaj i dodaj do pokrojonych cebuli i kopru.

Paprykę umyj, osusz ręcznikami papierowymi, a następnie pokrój w drobną kostkę. Oliwki pokrój w plasterki, kapary pozostaw w całości.Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą w osobnej misce. Nie ma sensu w przypadku tak „sypkich” składników układać warstw, więc ich wymieszanie poza słoikiem wydaje się rozsądniejsze. Śledzie wymocz w zimnej wodzie lub w mleku, aby  straciły nadmiar słoności. Następnie pokrój je w małe kawałki.

W małym słoiku układaj na zmianę warstwy warzyw i śledzia. W środek włóż kilka ziaren ziela angielskiego. Posyp w środku również świeżo zmielonym pieprzem.

Śledzie z fenkułem sposób podania

Zalej wszystko olejem, potrząsaj słoiczkiem, aby olej oblepił każdy kawałek śledzia i warzyw. Na wierzchu rozłóż dodatkowo natkę kopru włoskiego. Zamknij szczelnie słoiczek i wstaw go do lodówki minumum na dobę, aby śledzie z fenkułem „przegryzły się”. Podawaj ze świeżym pieczywem.


Wypróbuj także świetny przepis na śledzie w śmietanie. Rewelacja.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *