Śledzie z imbirem w śmietanie z kurkumą

Śledzie z imbirem w śmietanie przygotowuje się ze śledzi matjas. Filety śledziowe należy pokroić i ułożyć w kwaśnej śmietanie z dodatkiem cebuli, startego imbiru, chili, kolendry mielonej, kurkumy i curry.

Śledzie z imbirem w śmietanie przygotowuje się ze śledzi typu matjas. Filety śledziowe należy pokroić i ułożyć w kwaśnej śmietanie z dodatkiem cebuli, startego imbiru, chili, kolendry mielonej, kurkumy i curry. Śledzie z imbirem, a więc na ostro, a dodatkowo w śmietanie to pozycja dla wielbicieli naprawdę ostrych przystawek. W tej bowiem kompromisu nie ma, nawet śmietana nie łagodzi jej ostrości. Imbir i tajskie (naprawdę ostre) papryczki chilli nadają charakteru temu daniu i wyostrzają niemiłosiernie. Pomyśl dwa razy, zanim zdecydujesz się przygotować moje śledzie na ostro z imbirem w śmietanie. Jeżeli jednak chcesz się przekonać, jak smakują moje śledzie z imbirem w śmietanie trzeba je koniecznie przygotować. Innej drogi nie ma.

Składniki

300 gramów śledzi a’la matjas;
200 gramów kwaśnej, gęstej śmietany;
1 lub 2 cebule;
korzeń imbiru wielkości kciuka;
2 małe papryczki chilli;
mielona przyprawa curry;
kolendra mielona;
kurkuma mielona;

Śledzie z imbirem na ostro przepis

Na początek przygotuj dodatki. Pokrój papryczki chilli wraz z pestkami, obierz i pokrój w piórka cebulę, obierz imbir. Przełóż do miski śmietanę i dodaj do niej posiekaną papryczkę chilli, 1 płaską łyżeczkę przyprawy curry, a także starty imbir.

Do śmietany dodaj również 1 łyżeczkę mielonej kolendry. Pięknego koloru i również nieco smaku doda śmietanie, a potem i śledziom 1 łyżeczka mielonej kurkumy. Wymieszaj dokładnie śmietanę i dopraw składnikiem, którego uważasz, że jest zbyt mało. Odłóż przyprawioną śmietanę na bok, użyjesz jej później.

Śledzie wymocz w wodzie aby uzyskały pożądaną przez Ciebie słoność. Następnie pokrój je w niedużą kostkę.

Teraz do śmietany z przyprawami dodaj pokrojonego śledzia oraz cebulę. Wymieszaj dokładnie.

Śledzie z imbirem sposób podania

Przygotuj kilka plasterków świeżego imbiru. Musisz mieć pewność, że śledzie będą naprawdę ostre, więc te dodatkowe plasterki imbiru są niejako gwarancją ostrości. Przełóż gotowe śledzie do słoika, dokładaj dodatkowo cebulę i plasterki imbiru. Słoik zakręć szczelnie i wstaw do lodówki na minimum 24 godziny, aby się przegryzły. Podawaj schłodzone, posypane dodatkowo posiekaną papryczką chilli oraz listkami świeżej kolendry.


Zrób pyszne <<śledzie opiekane w zalewie octowej przepis sprawdzony i uwielbiany.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *