Śledzie z kaparami i papryczką chilli na ostro

Śledzie pokrojone w małe kawałki, następnie polane olejem i podawane z kaparami, cebulą i papryczkami chilli na ostro.

Śledzie z kaparami to kolejna już wersja śledzi, którą prezentuję na swojej stronie. Do swoich ulubionych śledzi w oleju postanowiłem dodać jedynie 2 składniki, które podkreślą smak śledzi, a nie zdominują ich. Padło na kapary, które znakomicie uzupełniają smak śledzi oraz na ostre papryczki. Dodając całe papryczki smak oleju będzie jedynie lekko zaostrzony. Gdy oczekujesz by naprawdę piekło wystarczy, że te papryczki drobno posiekasz.

Składniki

250 gramów filetów śledziowych a’la matjas (w oleju);
200 ml oleju rzepakowego nierafinowanego;
2-3 łyżki kaparów;
4-5 marynowanych papryczek peperoncino;
1-2 cebule;
1-2 liście laurowe;
3-5 kulek ziela angielskiego;

Przepis na śledzie z kaparami

Śledzie opłucz pod bieżącą wodą i pozostaw w zimnej wodzie na kilkanaście minut, aby pozbyć się nadmiaru soli. Pamiętaj jednak, aby śledzi nie moczyć za długo, bo po prostu pozbawisz je smaku. Po wymoczeniu śledzie bardzo dobrze osusz ręcznikami papierowymi. Następnie pokrój je w cienkie paski. Oczywiście jeżeli wolisz większe kawałki śledzia zrób po swojemu. Podczas gdy śledzie się moczą obierz cebule i pokrój je w piórka.

Gdy masz już gotowe wszystkie składniki pozostaje jedynie ułożyć śledzie w oleju z kaparami na ostro w niedużym słoiku. Tam będą się macerowały, tak będzie je najwygodniej przechowywać. Na dnie słoika rozłóż trochę cebuli, wrzuć liść laurowy i ziele angielskie. Nałóż część śledzi, a następnie dodaj ostrą papryczkę i trochę kaparów.

W taki sam sposób układaj kolejne warstwy składników, do ich wyczerpania. Na samej górze powinny znaleźć się śledzie, a na nich cebula. Aż po sam brzeg. Gdy wszystkie składniki ułożone są już w słoiku wlej delikatnie olej. Taki, jaki lubisz, jednak gorąco zalecam olej nierafinowany.

Śledzie z kaparami propozycja podania

Słoik z gotowymi śledziami zamknij wieczkiem i wstaw go do lodówki minimum na noc, aby składniki się przegryzły. Smakują znakomicie ze świeżym pieczywem, którym wytrzesz do sucha talerz po aromatycznym oleju.


Przygotuj burger ze śledziem bałtyckim. Super pycha!


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *