Smörgås kanapki szwedzkie i „Smörgåsbord”, czyli szwedzki bufet to słowa niewiele mówiące przeciętnemu zjadaczowi chleba. Znacznie częściej usłyszy on świetnie znane na całym świecie słowa Volvo, Saab, Ikea, Huskvarna. A jednak dla amatorów kuchni to właśnie słowa „smörgås” i „smörgåsbord” określają największy wkład Szwedów w światową kuchnię. Składając hołd Szwedom za tenże w kilku częściach przestawię Wam moje wariacje na temat szwedzkich kanapek, bo są one pyszne i w dodatku pięknie zazwyczaj wyglądaj. Dzisiaj zapraszam na część pierwszą.
Składniki
1 opakowanie serka homogenizowanego;
pół opakowania serka kremowego;
1 łyżka serka chrzanowego;
pęczek świeżego koperku;
1 cytryna;
6 kromek chrupkiego chleba;
słodki sos musztardowo-koperkowy;
100 gramów gravlaxa;
Przepis na kanapki szwedzkie
Podstawą dobrej smörgås, czyli kanapki szwedzkie w tym przypadku jest puszysty serek. Aby uzyskać jak najlepszą konsystencję użyłem aż trzech rodzajów serka: 1 opakowania serka homogenizowanego, pół opakowania serka kremowego Piątnica oraz 1 łyżkę serka chrzanowego typu Almette. Zachęcam Cię do swoich własnych wariacji tak, aby uzyskać idealną puszystość serka. Do przygotowanego serka dodaj 1 łyżkę posiekanego świeżego koperku i dodaj skórkę z cytryny. Wyciśnij do smaku odrobinę soku z cytryny i dopraw aby ci smakowało.
Przygotuj 6 kromek chrupkiego chleba (IKEA, VASA lub inne) oraz słodki sos musztardowo-koperkowy. Taki sos kupisz gotowy w IKEA, ale jeśli wolisz zrobić we własnym zakresie możesz skorzystać np. z przepisów znalezionych w necie. Z fileta gravlaxa odkrój około 100 gramów ryby. Jak zrobić gravlax znajdziesz na mojej stronie. Chleb posmaruj wcześniej przygotowanym puszystym serkiem cytrynowym. Na każdą kromeczkę rozłóż gravlax i kapnij po łyżeczce sosu musztardowo-koperkowego. Udekoruj kanapki czarnym kawiorem dla przełamania koloru i smaku.
Zobacz także inny <<przepis na jesienną kanapkę z awokado i gorgonzolą>>.