Soczewica po kastylijsku z warzywami i kiełbasą

Soczewica gotowana po kastylijsku czyli razem z mocno paprykowaną kiełbasą chorizo i warzywami.

Soczewica po kastylijsku to danie fenomenalne. Szybkie w przygotowaniu, sycące, ale przede wszystkim to wielkie bogactwo smaku. Smaku uzyskanego dzięki kiełbasie chorizo. Soczewica po kastylijsku nie wymaga właściwie żadnych przypraw. Wszystkie użyte składniki nadają temu daniu czegoś tak niepowtarzalnego, że gwiazdki Michelina mogą się schować. Warto spróbować, aby przekonać się o tym. Zachęcam gorąco, bo coś aż tak niezwykłego jada się rzadko.

Składniki

250 gramów zielonej lub brązowej soczewicy;
mała zielona papryka (45 gramów);
mała czerwona papryka (45 gramów);
świeża papryczka chilli;
1-2 ziemniaki;
1 nieduża marchewka;
1 mała cebula;
120 gramów miękkiej, mocno paprykowanej kiełbasy chorizo;
2 surowe paprykowane kiełbaski lub kawałek wędzonki (według wyboru);
2 ząbki czosnku;
1 łyżka koncentratu pomidorowego;
2 listki laurowe;
kilka ziaren ziela angielskiego;
natka pietruszki;

Soczewica po kastylijsku przepis

Soczewicę namocz według wskazań na opakowaniu lub dokładnie umyj pod bieżącą wodą, jeśli moczyć jej nie potrzeba. Brązowa soczewica nie wymaga moczenia, zielona zwykle tak, wszystko zależy od tego, jaką soczewicę wybierzesz. Podczas gdy soczewica się moczy przygotuj pozostałe składniki.

Świeże papryki przekrój wzdłuż na połowę i pozbaw nasion. Marchewkę obierz. Cebulę opal nad ogniem, jak do rosołu. Chorizo pokrój w półcentymetrowej grubości plasterki. Soczewicę umieść w garnku. Włóż do niego również świeże papryki, papryczkę chilli w całości, kawałek marchewki, a także opaloną cebulę.

Na małej patelni usmaż (bez dodatkowego tłuszczu) kiełbasę chorizo. Gdy dobrze się wytopi i stanie lekko chrupiąca dodaj pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Smaż jeszcze 30 sekund. W tym momencie musisz wykazać się silną wolą, aby tego pysznego, aromatycznego sosu z patelni kromką chleba nie wyjeść.

Przesmażone chorizo z czosnkiem oraz wytopionym paprykowym tłuszczem z kiełbasy przelej do garnka z soczewicą i warzywami. Dorzuć pokrojone w kostkę ziemniaki. Będzie soczewica z warzywami na bogato. Na koniec włóż do garnka surowe, paprykowane kiełbaski lub kawałek wędzonki. Zalej wszystko 1 litrem wody.

Doprowadź do wrzenia i dodaj listki laurowe, a także kilka ziaren ziela angielskiego. Dodaj również 1 płaską łyżkę przecieru pomidorowego (możesz go wcześniej również lekko przesmażyć).

Soczewica po kastylijsku sposób podania

Gotuj danie na wolnym ogniu, aż soczewica zmięknie (około 30 minut). Absolutnie nie dodawaj soli, ani pieprzu, nie będzie potrzeba. Gdy danie jest gotowe marchewkę pokrój w plastry grubości chorizo, a cienkie kiełbaski na małe kawałki (na jeden kęs). Ma piękny, mocno czerwony kolor od papryki. Smaku nie da się opisać. Jest absolutnie unikatowy.


Poznaj smakowity przepis na soczewica z warzywami. Ależ smak! Zupełnie nietuzinkowo smakuje również zupa paprykowa z tortillą. Koniecznie wypróbuj mój przepis!


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *