Soczewica z kiełbasą i warzywami na gęsto podana

Soczewica gotowana z krojonymi warzywami doprawiona śmietaną i wzbogacona smażoną kiełbasą wędzoną w plastrach.

Soczewica z kiełbasą jest przepysznym daniem, które zawsze powoduje u mnie uśmiech zadowolenia. Soczewica została ugotowana razem z krojonymi warzywami doprawiona śmietaną i wzbogacona smażoną kiełbasą wędzoną w plastrach. Przygotowanie dania jest łatwe i stosunkowo szybkie, a jego smak zadowoli chyba każdego. Tego typu dania są domeną kuchni francuskiej Alzacji, gdzie soczewica stanowi ważny składnik wielu dań. Używa się jej nie tylko do dań obiadowych, ale również do przygotowywania sałatek. To bardzo uniwersalne warzywo, które nie dość, że jest pyszne to dodatkowo pożywne i tanie. I co najważniejsze zawiera mnóstwo świetnie przyswajalnego białka. Moja soczewica z kiełbasą i warzywami na gęsto może być dobrym początkiem przyjaźni z tym ciekawym warzywem strączkowym.

Składniki

150 gramów zielonej lub brązowej soczewicy;
500 ml domowego bulionu drobiowego;
70 gramów boczku surowego wędzonego;
1 nieduża, gruba kiełbasa parówkowa;
4 surowe frankfurterki;
1 większy pomidor;
mała bulwa fenkuła;
2 łodygi selera naciowego;
nieduża marchewka;
1 cebula;
natka pietruszki;
creme fraiche lub gęsta, kwaśna śmietana;
sól, pieprz;

Soczewica gotowana z kiełbasą przepis

Marchewkę obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Seler naciowy, cebulę i koper włoski pokrój w drobną kostkę. Do garnka wlej domowy bulion, doprowadź go do wrzenia, a następnie wrzuć przepłukaną pod zimną wodą soczewicę. Gotuj na średnim ogniu bez przykrycia około 20 minut.

Podczas gdy soczewica się gotuje  przygotuj pozostałe składniki. Boczek pokrój w drobną kostkę, z parówki zdejmij skórkę i pokrój ją na plasterki albo na półplasterki. Przesmaż na patelni z obu stron plasterki parówki. Przełóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, a na patelnię wlej trochę dowolnego tłuszczu i wrzuć boczek oraz pokrojone warzywa. Smaż wszystko na niezbyt dużym ogniu około 10 minut mieszając od czasu do czasu. Warzywa nie mogą się zrumienić, mają jedynie nieco zmięknąć i oddać smak. Do przesmażonych warzyw zetrzyj na grubych oczkach tarki pomidora.

Z pewnością Twoja soczewica jest już „al dente”, podobnie zresztą jak warzywa. Wrzuć te ostatnie do garnka z soczewicą. Dolej nieco wody lub bulionu, jeśli jeszcze masz. Nie za dużo, jedynie tyle, aby płynu wystarczyło na kolejne 10 minut gotowania.

W osobnym garnku zagotuj wodę, wrzuć frankfurterki i gotuj je 10 minut.

Porada-> Soczewica z kiełbasą nie ma być daniem papką, a znakomitym pełnym aromatów sycącym klasykiem. Nie gotuj tak długo, aż wszystko się rozpadnie!

Dopraw danie. Mogą to być suszone zioła prowansalskie lub podobnego typu przyprawy lub mieszanki przypraw. Oczywiście najlepiej, gdyby zastosować oryginał, czyli bouquet garni. Jeśli tak, to taki zestaw przypraw włóż od razu do gotującej się soczewicy, a w tym momencie możesz je już wyjąć. Wszystkie składniki powinny być już stosunkowo miękkie. Francuzi robią to danie dość gęstym, ja tradycyjnie wolę nieco więcej płynu. Tak zarządzaj „dolewkami”, aby na koniec sosu było tyle, ile Ty oczekujesz.

Pora na śmietanę. Skoro Francja, to najlepiej <<śmietana creme fraiche>>. Wiem, trudno u nas ją zdobyć. Użyj zatem naszej gęstej, kwaśnej śmietany. Jedna spora łyżka śmietany powinna teraz trafić do potrawy. Dobrze zamieszaj całość, dopraw solą, pieprzem i czym jeszcze zapragniesz. Wyłącz gaz pod garnkiem i wrzuć do środka posiekaną natkę pietruszki. Czegoś jeszcze brakuje, prawda? No jasne, na koniec dorzuć do dania przesmażone wcześniej plasterki parówki. Gotowe. Ależ pachnie. Ależ smak!

Soczewica z kiełbasą gotowana sposób podania

Podawaj od razu w głębokim talerzu. Nie zapomnij dodać ugotowanych frankfurterek. Dopełnią one smaku tego świetnego dania rodem z Alzacji jadanego równie chętnie w przygranicznych z Alzacją niemieckich landach.


Wypróbuj mój autorski <<przepis na kaszankę z soczewicą i warzywami>>.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *