Soczysta ryba w chrupiącym cieście z piwem

Świeża ryba krojona w nieduże kawałki, a następnie panierowana w cieście z dodatkiem piwa i smażona krótko w głębokim tłuszczu, by stała się chrupiąca.

Ryba w chrupiącym cieście jest uwielbiana przez wiele osób. Jedynym ich problemem jest trafienie na tak przygotowaną rybę. Nawet jeśli uda się gdzieś w gastronomii takową dostać, to wszelkie próby odtworzenia chrupiącej, pysznej osłonki ryby spełzają na niczym. Nie ukrywam, że i mnie zajęło sporo czasu opracowanie przepisu na takie prawdziwie chrupiące ciasto. Można w nim zatapiać nie tylko kawałki ryb, ale również np. owoce morza, czy warzywa. Jeżeli będziesz podążać za moim przepisem gwarantuję Ci, że wreszcie zjesz rybę w chrupiącym cieście we własnych progach.

Składniki

1 kilogram fileta z dorsza
200 ml gazowanej wody mineralnej
100 ml jasnego piwa
200 gramów mąki pszennej
1-2 łyżki proszku do pieczenia
olej roślinny do smażenia
cukier
sól

Ryba w chrupiącym cieście przepis

Dobra ryba rzecz najważniejsza. Świeża i jędrna. Dorsz wydaje się być najlepszy. Tym razem użyłem dorsza atlantyckiego bacalhau. Jest pyszny i ma zwarte mięso, dzięki czemu nie rozlatuje się podczas smażenia.

Ostrym nożem odetnij tzw. polędwiczkę. Aby to zrobić prowadź nóż wzdłuż pomiędzy końcem „polędwicy” a środkiem ryby, w której znajdują się ości po kręgosłupie. Następnie odkrojoną polędwicę pozbaw skóry. Odetnij końcówkę ryby (ogon) i również pozbaw skóry. Wytnij (usuń) środkową część z ościami. Teraz tnąc nożem wzdłuż pomiędzy skórą, a pozostałą częścią ryby wytnij ten element. Rybę pokrój na dowolne kawałki. Zważ jednak, że im będą większe, tym trudniej będzie rybę usmażyć. Najlepsze będą kawałki tzw. na jeden (duży) kęs.

Przygotuj składniki na ciasto, w którym opanierujesz rybę. Do miski wlej wodę i piwo. Dodaj szczyptę soli i tyleż samo cukru. Zamieszaj. W kubku wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie wsypuj po 2-3 łyżki mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia do wody z piwem i mieszaj, aby uzyskać gładką emulsje. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na naleśniki. Odstaw ciasto na 30 minut. Wypróbuj również, jak smakuje ryba smażona w cieście z mąki razowej.

W naczyniu (wysoka patelnia, rondel, garnek) rozgrzej olej do smażenia. Musi go być tyle, aby kawałki ryby mogły swobodnie pływać w tłuszczu podczas smażenia. Rybę posól i oprósz mąką. Zabieg ten pozwoli ciastu lepiej się do ryby przykleić. Zanurz kawałek ryby w cieście i pozwól, aby jego nadmiar odciekł.

Porada-> nie czekaj, aż z ryby spłynie całe ciasto, lecz jedynie jego nadmiar.

Umieść rybę w rozgrzanym do temperatury około 180 stopni oleju. Podobnie uczyń z każdym kawałkiem ryby. Rybę smaż w sumie kilka minut z obu stron. Czas smażenia uzależniony jest od wielkości, a przede wszystkim grubości kawałków ryby. Cała sztuka właściwego usmażenia ryby polega na tym, aby zgrać czas usmażenia ryby w środku z usmażeniem się ciasta tak, aby stało się chrupkie. Po 2-3 kawałkach będziesz wiedzieć o co chodzi.

Porada-> nie smaż jednocześnie zbyt wiele kawałków ryby, bo wtedy smażenie przerodzi się w gotowanie i chrupiącego ciasta po prostu nie będzie.

Usmażoną rybę w chrupiącym cieście wyłóż na ręcznik papierowy, aby odciekł nadmiar tłuszczu ze smażenia. Po krótkiej chwili przełóż kawałki ryby na kratkę grillową albo na durszlak, aby papier nie zniszczył pięknie chrupiącego ciasta. Podawaj z cząstkami cytryny oraz z sosem czosnkowym, który idealnie będzie pasował do tak przyrządzonej ryby.


Zrób wyśmienite klopsy w sosie pomidorowym w stylu greckim czyli Soutzoukakia.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *