Przepyszny sos bolognese przygotowany na bazie soffritto z mieszanego mięsa mielonego z dodatkiem pomidorów, czosnku, laski cynamonu i suszonego oregano. Sos bolognese, zwany często sosem bolońskim to bodaj najbardziej znany sos do makaronu na świecie. Utarło się, że jest to sos pomidorowy z mięsem. Próżno szukać jednak takiego w kuchni włoskiej. Jego pierwowzorem jest z pewnością ragu bolognese, czyli mięsny, mocny sos podawany z makaronem w stylu grube wstążki. Czasy się zmieniają, więc i przepisy ewoluują. Zachowując tradycyjną recepturę i smak można jednak przepis ulepszyć. Mój przepis jest bliski pierwowzoru ale jednak nieco podrasowany, by cieszyć jeszcze bardziej nasze podniebienia.
Składniki
500 gramów mieszanego mięsa mielonego
400 ml przecieru pomidorowego
marchewka
1 lub 2 łodygi selera naciowego
spora cebula
pół szklanki mleka pełnotłustego
2 ząbki czosnku
laska cynamonu
duży liść laurowy
suszone oregano
suszone płatki chilli
koncentrat pomidorowy
sól, pieprz
Przepis na sos bolognese
Do naszego sosu najlepiej wybrać mięso wołowe i wieprzowe. Wołowina będzie chudsza i bardziej szlachetna, ale wieprzowina (łopatka lub karczek) wzmocni smak całości dzięki przerostom tłuszczu. Mogą to jednak być inne kombinacje mięsiw, dobrane według Twoich preferencji. Stwórz idealną dla siebie kombinację mięs na potrzeby sosu bolognese.
Soffritto być musi!
Marchewka, seler naciowy i cebula to baza do soffritto. Soffritto to podstawa sosu bolognese, ale także baza wielu dań kuchni włoskiej. Być musi, i koniec i kropka.
Pokrój warzywa w bardzo drobną kostkę. Po pokrojeniu powinno być ich mniej więcej tyle samo. Czyli po małej garstce. Obierz i posiekaj grubo czosnek, następnie przygotuj mięso. Jeśli masz mięso w kawałkach zmiel je razem w maszynce.
Na patelni rozgrzej do średniej temperatury oliwę i wrzuć pokrojone marchewkę, cebulę i seler naciowy. Smaż warzywa na średnim ogniu 5 do 7 minut mieszając od czasu do czasu. Należy uważać, aby się nie przypaliły. Warzywa mają tym czasie nieco zmięknąć i wydać z siebie swój aromat i smak. Na koniec dodaj posiekany czosnek i smaż całość jeszcze 2 minuty.
Przesmażamy mięso i dodajemy przyprawy do sosu bolognese
Na przesmażone warzywa wrzuć mielone mięso. Podkręć ogień pod patelnią i smaż mięso, aby zmieniło całkowicie kolor na szary. Powinno to się stać w ciągu maksymalnie 10 minut. Następnie dodaj sól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Wrzuć na patelnię liść laurowy, trochę suszonego oregano, szczyptę płatków chilli, dodaj też laskę cynamonu. Wlej przecier pomidorowy, a następnie szklankę gorącej wody. Na koniec dodaj kopiatą łyżeczkę koncentratu pomidorowego.
Dusimy całość, aby powstał genialny sos bolognese
Zmniejsz ogień pod patelnią i duś całość 60 minut. W tym czasie mieszaj sos od czasu do czasu i w razie konieczności uzupełniaj jego poziom dolewając gorącą wodę.
Porada-> Wypróbuj mój przepis na spaghetti bolognese.
Po upływie wskazanego czasu dopraw sos w razie potrzeby i wlej do niego 100 ml mleka. Mleko poprawi i złagodzi kwaśny smak sosu bolognese, jaki może mieć od pomidorów. Gotowe.
Po przestudzeniu sos bolognese można spakować do jednorazowych woreczków i zamrozić. Jeden woreczek to jedna porcja. W taki sposób zamrożony sos bolognese posłuży jako szybki obiad w razie potrzeby. Jego rozmrożenie to kwestia 30 minut.
Sos bolognese sposób podania
Klasyczne ragu bolognese podaje się z grubym makaronem wstążki. Skoro jednak sos bolognese to jedynie mutacja oryginalnego ragu to i podanie go z makaronem spaghetti ujmy kucharzowi nie przyniesie. Oczywiście tuż przed podaniem całość należy posypać startym serem pecorino lub innym serem owczym.
Poznaj oryginalny przepis na ragu bolognese, jedz tak dobrze jak Włosi.