Sos borowikowy idealny na zimę

Sos borowikowy to aromatyczny i pyszny sos ze świeżych borowików krojonych w duże kawałki i smażonych na maśle, zamknięty w słoiki i pasteryzowany na zimę.

Sos borowikowy przyrządzony ze świeżych grzybów to jedna z najlepszych rzeczy, jaka może nam się przytrafić zimą. Gdy szarości za oknem, a skromnie obłożone w produkty sezonowe półki sklepowe zimową porą nie napawają radością, otwarcie słoika z sosem borowikowym powoduje uśmiech zadowolenia. Świeżo zebrane jesiennym rankiem i ledwie parę godzin potem w słoiki zawekowane uwalniają wtedy cały swój aromat. Mój sos borowikowy na zimę to baza, która wymaga wykończenia po otwarciu słoika. Każdemu podłóg jego smaku.

Składniki

1 kilogram jak najświeższych borowików;
suszony tymianek;
sól, pieprz;

Przepis na sos borowikowy

Przygotuj jak najświeższe borowiki. Takie prosto z lasu to po prostu marzenie. Mnie pięknych i dorodnych borowików ceglastych dostarczył kolega, który w pocie czoła grzyby z samego rana zbierał. Grzyby oczyść delikatnie nożykiem, ja pomijam ich mycie, które moim zdaniem niszczy smak grzybów. Zwłaszcza tych prosto z lasu przyniesionych.

Grzyby pokrój na grube kawałki lub na plastry,  jak wolisz. Borowiki ceglaste tuż po pokrojeniu stają się sine. Nie przejmuj się jednak, bowiem podczas obróbki cieplnej nabiorą one niezwykłego, złoto brązowego koloru. Są cudne i smakują rewelacyjnie.

Grzyby smaż w dwóch partiach, aby nie „gniotły się” na patelni. Postaw patelnię na gaz i wrzuć 3 duże łyżki masła. Wrzuć na patelnię połowę grzybów zanim masło roztopi się. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Smaż grzyby 5 do 8 minut delikatnie mieszając od czasu do czasu. Posyp grzyby suszonym tymiankiem. Zamieszaj i smaż jeszcze 2 minuty. Wlej na patelnię szklankę wrzącej wody i duś grzyby na patelni kolejne 2 minuty.

Przełóż grzyby do małego garnka i dolej tyle wrzątku, aby całość pozostała dość gęsta. Zależy nam, aby uzyskać bardzo intensywny sos, więc nie możesz przelać wodą. Sos dodatkowo posól i popierz (jeśli to potrzebne), przykryj garnek pokrywką i duś na wolnym ogniu 20 minut.

Sos borowikowy powinien być już gotowy. Grzyby nadal będą jędrne, choć wyraźnie miękkie. Sos winien mieć intensywny kolor i być skoncentrowany w smaku, o wyraźnie maślanym i tymiankowym posmaku. Wlewaj gorący sos do wyparzonych słoików i natychmiast zakręcaj je zakrętkami.

Porada-> pasteryzacja pozwala na znaczne wydłużenie terminu przydatności do spożycia produktów.

Tak przygotowane słoiki umieść w garnku z wrzątkiem tak, aby słoiki zanurzone były w 3⁄4 wysokości. Pasteryzuj na bardzo wolnym ogniu 20 minut. Słoiki ułóż dnem do góry na suchych ściereczkach, przykryj kolejnymi i pozostaw do całkowitego wystygnięcia, najlepiej na całą noc. Tak przygotowany sos borowikowy na zimę możesz przechowywać przez kilka miesięcy w chłodnym miejscu, jednak niekoniecznie w lodówce.

Sos borowikowy idealny na zimę

To znakomita baza do zup, czy sosów na zimę. W takim małym słoiczku zachowane są wszystkie zapachy lasu i smak świeżych, leśnych grzybów. Chyba warto pomyśleć o przyrządzeniu paru takich słoików w sezonie grzybowym, prawda?


Przygotuj również sos kurkowy ze świeżych grzybów. Coś wyjątkowego i pysznego.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *