Sos grzybowy ze świeżych prawdziwków

Sos grzybowy, czyli świeże leśne grzyby krojone w duże kawałki, smażone z cebulą, a następnie duszone w bulionie jarzynowym doprawione na koniec kwaśną śmietaną.

Sos grzybowy jest moim ulubionym sosem. Od zawsze. Choć w sezonie grzybowym jadam w większości raczej podgrzybki, to jednak sos grzybowy najlepiej smakuje mi właśnie z prawdziwków. Do placków ziemniaczanych, naleśników, klusek, pyz, makaronów i do mięs oczywiście. Sos grzybowy ze świeżych prawdziwków zrobić można na kilka sposobów, ale moim ulubionym jest taki w wersji, którą Wam poniżej prezentuję. Z dużymi kawałkami grzybów i z gęstym, śmietanowym sosem. Zapraszam.

Składniki

500 gramów jak najświeższych prawdziwków (najlepiej prosto z lasu);
1 litr domowego wywaru jarzynowego lub grzybowego;
2-3 kapelusze suszonych podgrzybków;
1 duża cebula;
kilka gałązek świeżego tymianku;
masło;
oliwa z oliwek;
mąka pszenna;
gęsta, kwaśna 18 % śmietana;
sól, pieprz;

Przepis na sos grzybowy z prawdziwków

Zdobądź prawdziwki, dość duże, o zbliżonej wielkości. Zdrowe, bez robaków. Muszą być świeżutkie i pachnieć lasem. Jeżeli grzyby nie pachną oznacza to tylko jedno, najprawdopodobniej leżały już w chłodni i z pewnością nie są najświeższe. Grzyby kupuj zawsze takie, których zapach roznosi się wokół stoiska. Jeżeli jesteś grzybiarzem lub grzybiarką to jesteś szczęściarzem, szczęściarką.

Grzyby pokrój wzdłuż w dość grube plastry. Będą pięknie wyglądać i nadal przypominać grzyby nawet jeszcze na talerzu. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę.

Na dużej patelni o wysokich brzegach lub w dużym rondlu rozgrzej oliwę i masło. Wrzuć cebulę i smaż krótko, aż się zeszkli. Na zeszkloną cebulę wrzuć pokrojone w plastry grzyby. Dodaj gałązki tymianku, sól oraz świeżo zmielony pieprz, dość sporo. Jeżeli chcesz wzmocnić grzybowy smak sosu dorzuć w tym momencie 2-3 namoczone wcześniej w gorącej wodzie kapelusze podgrzybków. Smaż grzyby na dosyć mocnym ogniu przez kilka minut, aby wypuściły wodę, a następnie odparuj tę wodę. Od czasu do czasu przemieszaj grzyby, ale rób to delikatnie, żeby nie zniszczyć ich pięknego wyglądu.

Porada-> pozostaw grzyby o pięknym kształcie. Nie ma nic gorszego, niż papka z prawdziwków.

Wlej około 500 ml wywaru jarzynowego albo jeszcze lepiej grzybowego, jeżeli takowy posiadasz. Zamieszaj całość delikatnie, przykryj naczynie pokrywką, zmniejsz gaz do minimum i duś grzyby około 30 minut, aż staną się jędrne, miękkie, ale nie „rozciapane”. W trakcie duszenia podlewaj grzyby pozostałym wywarem, jeżeli zajdzie taka potrzeba. Podobnie z tymiankiem – jeżeli uznasz, że jego aromat jest zbyt słaby wrzuć na patelnię jeszcze 2-3 gałązki. Wszystko według własnego smaku.

Gdy grzyby są miękkie, ale nadal pozostają jędrne, a ilość płynu na patelni odpowiada Twoim oczekiwaniom co do gęstości sosu pora wykończyć go. A zatem sos grzybowy posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem do smaku,  jeżeli zachodzi taka potrzeba.

Sos grzybowy z prawdziwków sposób podania

Do kubeczka wsyp 1 płaską łyżkę mąki i wlej do niej minimalną ilość zimnej wody. Dobrze rozmieszaj mąkę, aby nie było najmniejszej grudki. Następnie wlej do tak przygotowanej rozrobionej mąki 1-2 łyżki wiejskiej, gęstej, kwaśnej śmietany i hartuj ją sosem z patelni. Mieszaj dokładnie, by śmietana się nie zwarzyła. Następnie wlej zawartość kubka na patelnię mieszając delikatnie całość. Doprowadź sos grzybowy ze świeżych prawdziwków do wrzenia, a następnie wyłącz gaz pod patelnią.

To znakomity dodatek do naprawdę całej masy dań. Co byście powiedzieli np. na placki ziemniaczane z takim właśnie sosem?


Dowiedz się <<jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane>> takie grubo tartę, idealne np. do sosu grzybowego.


Rekomendowane przepisy