Sos kurkowy zaliczany jest do jednych z najsmaczniejszych sosów. Podczas gdy sos pomidorowy, czy pieczeniowy są bardzo popularne i jada się je stosunkowo często, to sos kurkowy jest raczej synonimem czegoś wyjątkowego. Trudno nazwać np. placki ziemniaczane daniem wykwintnym. Jednak oblane pysznym sosem kurkowym stają się daniem na wskroś wyjątkowym i pożądanym przez większość z nas. Taki sos kurkowy ze świeżych grzybów znakomicie pasować będzie również do pieczonych mięsiw. Kurczak, wołowina, a nawet jagnięcina podana z takim sosem może być serwowana z powodzeniem podczas najważniejszych uroczystości rodzinnych.
Składniki
250 gramów świeżych kurek;
1 nieduża cebula;
masło;
gęsta, kwaśna wiejska śmietana;
mąka pszenna;
sól, pieprz;
Przepis na sos kurkowy grzybowy
Ważne, aby grzyby miały mocny aromat, a śmietana była wysokiej jakości. Wiejska oczywiście najlepsza, chociaż zdaję sobie sprawę, że nie zawsze taką zdobyć się uda. Gdy jednak dasz radę zdobyć świeże grzyby i wiejską śmietanę poczujesz różnicę w smaku sosu kurkowego.
Grzybów nigdy nie myję, a jedynie płuczę pod bieżącą wodą przez 2-3 sekundy na durszlaku. Następnie, pozostawiając je w durszlaku otrzepuję z pozostałej wody. Takie czyszczenie grzybów gwarantuje usunięcie większości nieczystości, jednak nie gwarantuje usunięcia ich wszystkich. W zamian grzyby nadal pozostają aromatyczne, a nie zalane wodą i pozbawione przez to smaku.
Grzyby przełóż na ręcznik papierowy i delikatnie osusz. Następnie małym nożykiem pozbaw je pozostałych nieczystości i jeżeli trzeba pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Nie dawaj jej za dużo, cebula ma jedynie wzmocnić smak grzybów, a nie zabić całe danie swoim ostrym smakiem i aromatem.
Na małej patelni rozgrzej 1 łyżkę masła i wlej nieco oliwy. Następnie wrzuć na patelnię cebulę i smaż chwilkę na średnim ogniu, aż lekko się zeszkli. Wrzuć na patelnię grzyby, podkręć nieco gaz pod patelnią i smaż kurki 2-3 minuty. Przełóż zawartość patelni do rondelka i wlej odrobinę gorącej wody. Tyle, aby uzyskać pożądaną ilośc sosu kurkowego. Następnie całość posól do smaku i posyp świeżo zmielonym pierzem. Przykryj rondelek i gotuj sos kurkowy na małym ogniu kilka minut.
Sos kurkowy sposób podania
W szklance rozpuść 1 łyżeczkę mąki w odrobinie zimnej wody, a następnie dodaj 2 łyżeczki śmietany. Całość dokładnie wymieszaj. Zahartuj śmietanę niewielką ilością sosu kurkowego, dobrze wymieszaj i wlej do garnka. Zagotuj sos i zaczekaj minutę, aż nieco zgęstnieje. Zamiast kwaśnej śmietany możesz użyć słodkiej śmietanki.
Podawaj do pieczonych mięs, potraw mącznych (kluski, makaron) i czego tylko dusza zapragnie. Jednak <<chrupiące placki ziemniaczane grubo tarte>> z sosem kurkowym rządzą.