Sos pomidorowy według włoskich receptur

sos pomidorowy przygotowany ze świeżych i dojrzałych pomidorów z dodatkiem bazyli po włosku

Sos pomidorowy taki domowy ma tę zaletę, że po pierwsze wiesz, co jesz. Po drugie, zawsze możesz doprawić go według własnego smaku. W tym przepisie proponuję doprawić go tak, aby jak najbardziej zbliżyć się do smaku Włoch. Taki sos będzie pasował do wielu dań. Oczywiście jeżeli przygotowujesz sos do bieżącego użycia zrób go odpowiednio mniej i dopraw znacznie intensywniej. Jeżeli przygotowujesz sos na zimę dopraw go łagodniej, aby móc ostatecznie doprawić go potem do konkretnych dań.

Składniki

5 kilogramów bardzo dojrzałych pomidorów (najlepiej Lima);
pęczek świeżej bazylii;
4-5 ząbków czosnku;
ostre suszone chili;
łyżeczka soli;
1 łyżeczka mielonego pieprzu;
łyżeczka cukru;

Przepis na sos pomidorowy

Przygotuj 5 kilogramów bardzo dojrzałych pomidorów, najlepszy gatunek na sos to moim zdaniem Lima (rzymskie). Jeśli pomidory nie są jeszcze dość dojrzałe pozostaw je w pod przykryciem przez 1-2 dni. Z podanej ilości pomidorów uzyskasz około 3 litrów sosu. Oczywiście ma to sens, gdy robisz sos na zimę, w przeciwnym wypadku zrób go odpowiednio mniej.

Pomidory ponacinaj lekko na obu końcach, włóż je do garnka, zalej wrzątkiem, a po minucie przelej zimną wodą. Następnie zdejmij z nich skórkę. Pomidory zmiksuj w malakserze (lub zetrzyj na ręcznej tarce), przełóż do dużego garnka i gotuj na średnim ogniu 30-45 minut od momentu zagotowania, aż woda z pomidorów w dużej części odparuje (czas odparowania zależy od gatunku pomidorów).

Podczas gdy pomidory się gotują przygotuj pęczek świeżej bazylii, 4-5 ząbków czosnku, ostre suszone chili. Czosnek obierz i zmiażdż, a listki bazylii posiekaj, a następnie dodaj wszystko do sosu. Dodaj również łyżeczkę suszonego ostrego chili (lub peperoncino), łyżeczkę soli oraz łyżeczkę mielonego pieprzu. Jeśli trzeba dodaj również łyżeczkę cukru (gdy sos jest zbyt kwaśny). Gotuj sos jeszcze około 10 minut.

Domowy sos pomidorowy

Gotowy sos pomidorowy nakładaj do dobrze wyparzonych słoików. Każdy z nich dobrze zakręć i wstaw do garnka z wrząca wodą. Trzymaj słoiki w garnku na minimalnym ogniu około 20 minut. Następnie wyjmij słoiki z garnka, ułóż dnem do góry na ściereczce, przykryj dobrze drugą ściereczką i pozostaw na noc. Na drugi dzień słoiki z gotowym sosem przenieś do chłodnego pomieszczenia. W zimie sos będzie doskonałym dodatkiem do wielu dań.


Wypróbuj również przepis na przecier pomidorowy w stylu greckim.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *