Spaghetti aglio olio e peperoncino z Włoch

Spaghetti aglio olio, czyli prosty makaron z dodatkiem oliwy, czosnku, papryczki chili i natki pietruszki to błyskawiczne danie.

Spaghetti aglio olio e peperoncino to klasyczne włoskie danie. Przygotowuje się je błyskawicznie, a jeśli uwielbiasz czosnek i ostrą papryczkę to jest wręcz stworzone dla Ciebie. Użyłem w tym daniu makaronu spaghetti, ale możesz użyć np. linguine, a nawet bucatini. Makaron w tym daniu powinien być idealnie oblepiony oliwą, ale nie może w niej pływać. Zarówno czosnek, jak i ostra papryczka powinny być dość intensywnie wyczuwalne. Ewentualny nadmiar tych aromatów z pewnością zmniejszy dodana na koniec natka pietruszki.

Składniki

200 gramów makaronu spaghetti, linguine lub bucatini;
1 papryczka chilli;
2 lub 3 ząbki czosnku;
garstka natki pietruszki;
oliwa extra vergine;

Przepis na spaghetti aglio olio

Do wrzącej, mocno gotującej się i dobrze osolonej wody wrzuć makaron i gotuj według opisu na opakowaniu, aby był „al dente”. To bardzo ważne, bo później makaron będzie „dochodził” na patelni. Jeżeli rozgotujesz go już na początku będzie nadawał się potem do kosza, a nie na talerz.

Podczas gdy makaron się gotuje pokrój dowolnie czosnek, papryczkę chili w krążki, a natkę pietruszki drobno posiekaj. Zauważ, to kolejne danie włoskie, gdzie używa się składników w kolorach włoskiej flagi. I nie jest to przypadek.

W połowie gotowania makaronu wstaw patelnię na gaz i wlej kilka łyżek oliwy. Gaz pod patelnią nie powinien być za duży, oliwa ma się jedynie odrobinę podgrzać. Około 3 minut przed ugotowaniem się makaronu oliwa na patelni powinna być już letnia. Wrzuć wtedy na nią czosnek i chili. Smaż na średnim ogniu, aż poczujesz aromat czosnku i chilli. Nie przypal !

W momencie, gdy makaron jest „al dente” czosnek i chilli na patelni muszą również być już gotowe. Przełóż z garnka szczypcami cały makaron na patelnię. Nie przejmuj się, jeżeli wraz z nim wlejesz na patelnię nieco wody z jego gotowania. Tak ma być. Wlej od razu na patelnię pół chochelki wody z gotowania makaronu, podkręć gaz pod patelnią. Mieszaj szczypcami, aż większość wody odparuje (około 1 minuty), a makaron zmięknie.

Spaghetti aglio olio sposób podania

Gdy makaron jest gotowy, a na patelni znajduje się już niewiele wody wlej 1 lub 2 łyżki oliwy. Poprawi to smak końcowy dania. Zamieszaj, skręć gaz pod patelnią. Na koniec wrzuć natkę pietruszki i zamieszaj. Podawaj natychmiast z kieliszkiem białego wina.


Wypróbuj także doskonałe spaghetti z bobem.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *