Spaghetti alla bolognese czyli jedzenie dla turysty

Makaron spaghetti podany z sosem alla bolognese przygotowanym z mięsa mielonego duszonego w sosie pomidorowym.

Spaghetti alla bolognese to nie lada kłopot, swoista poczwara kulinarna. Istnieje na zasadzie: chcą, to mają, niech jedzą. Jako żywo i moje spaghetti bolognese przypomina „klasyczne” i znane na całym świecie danie o tej nazwie. Z drugiej strony tak naprawdę to niezbyt wiele ma z nim wspólnego. Bo takiego dania, jak spaghetti alla bolognese w kuchni włoskiej po prostu nie ma. Przepis na oryginalny sos boloński (zwany tamże ragu al bolognese) znajdziesz na mojej stronie (link poniżej). Przeczytasz tam również, jak je przyrządzić.

Tutaj zaś przedstawiam szybką wersję najpopularniejszego na świecie spaghetti. Dla tych, którzy nie mają czasu na poświęcenie 3 godzin na przygotowanie prawdziwego ragu bolognese. I chociaż zwykle nie chadzam w sprawach kulinarnych na skróty, to w tym przypadku uważam, że lepiej jest zjeść takie spaghetti bolognese, aniżeli gotowca ze sklepu.

Składniki

300 gramów makaronu spaghetti, ale jednak lepiej tagliatelle;
450 mielonej wołowiny;
450 gramów mielonej wieprzowiny;
100 gramów surowego, wędzonego boczku (również zmielonego);
kieliszek czerwonego, wytrawnego wina;
1 marchewka;
łodyga selera naciowego;
1 cebula;
masło;
oliwa z oliwek;
domowy sos pomidorowy;
pół szklanki mleka;
sól, pieprz;

Przepis na spaghetti alla bolognese

Pokrój w drobną kostkę 1 marchewkę, 1 łodygę selera naciowego, 1 cebulę; przygotuj 450 gramów mielonej wołowiny i wieprzowiny (razem 900 gramów mięsa).

Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy i 50 gramów masła. Dodaj seler, cebulę i marchewkę, duś około 5 minut. Następnie dodaj zmielone mięso oraz 100 gramów surowego, wędzonego boczku (również zmielonego). Po około 15 minutach wlej na patelnię szklankę czerwonego, wytrawnego wina, podkręć gaz i odparuj wino. Skręć nieco gaz, dodaj według uznania sos pomidorowy, posól i duś dalsze 5 minut. Na koniec wlej pół szklanki mleka i zamieszaj.

Spaghetti alla bolognese sposób podania

Podczas gdy sos się dusi ugotuj makaron tagliatelle, około 100 gramów makaronu na osobę. Pamiętaj, nie ma takiego dania, jak spaghetti alla bolognese. Klasyczny sos boloński (zobacz przepis na ragu bolognese) podaje się tylko i wyłącznie z makaronem tagliatelle lub pappardelle . Makaron bowiem musi mieć odpowiednią powierzchnię, aby oblepił go pyszny sos. Odcedź makaron, wrzuć z powrotem do garnka. Do makaronu dodaj dowolną ilość sosu, a następnie całość zamieszaj.

Podawaj ze świeżo startym parmezanem. No i co z tego, że w nazwie dania jest spaghetti, a ja podaję tagliatelle. Jak twór potwór to wolno wszystko.

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *