Spaghetti Puttanesca przepis oryginalny

Makaron spaghetti podany z sosem alla Puttanesca przygotowanym na bazie kaparów, anchois, oliwek i pomidorów.

Makaron spaghetti podany z sosem alla Puttanesca przygotowanym na bazie kaparów, anchois, oliwek i pomidorów. Spaghetti alla puttanesca to danie, o którego wyjątkowości stanowi właśnie jego sos. Wspaniały, oliwny, o smaku słonych kaparów, anchois i oliwek, a także słodkich, dojrzałych na słońcu pomidorów. Ale pamiętaj, że we Włoszech sos do makaronu traktuje się jedynie jako przyprawę. Dlatego też robi się go tylko tyle, aby oblepił makaron. Nie daj się zwieźć zatem, że w tym przepisie jest być może za mało składników do przygotowania sosu. Jest go dokładnie tyle, ile powinno być. Spaghetti alla puttanesca to naprawdę pyszne danie.

Składniki

300 gramów makaronu spaghetti;
około 10 oliwek włoskich w oliwie;
około 10 pomidorków koktajlowych;
6 filecików anchovies;
1 ząbek czosnku;
1 łyżka kaparów;
chilli w płatkach lub jeszcze lepiej peperoncino;
natka pietruszki;

Przepis na spaghetti Puttanesca

Przygotuj 300 gramów makaronu spaghetti (lub vermicelli), około 10 oliwek włoskich w oliwie, około 10 pomidorków koktajlowych lub zwykłych, dojrzałych pomidorów (wtedy odpowiednio mniej), 6 filecików anchovies, 1 ząbek czosnku, 1 łyżkę słonych kaparów, chilli w płatkach lub jeszcze lepiej peperoncino.

Pomidorki koktajlowe pokrój na ćwiartki. Jeśli używasz tradycyjnych pomidorów najpierw sparz je, a następnie zdejmij z nich skórkę i pokrój na nieduże kawałki. Oliwki pokrój w małe kawałeczki, czosnek obierz i pokrój w cieniutkie plasterki, anchovies posiekaj dość drobno, natomiast kapary pozostaw w całości.

Makaron gotuj we wrzącej, dobrze osolonej wodzie (gotuj 2 minuty krócej, aniżeli wskazano na opakowaniu).

Podczas gdy makaron się gotuje przygotuj sos. W tym celu na patelnię wlej trochę oliwy, podgrzej ją do średniej temperatury i wrzuć czosnek. Powinien się dusić powolutku około 2 minut, aż zacznie lekko skwierczeć. Następnie wrzuć na patelnię oliwki, kapary i anchovies. Smaż na średnim ogniu kolejne 2 minutki, aż zacznie uwalniać się wspaniały aromat. Wrzuć pokrojone pomidory i podkręć nieco gaz pod patelnią, aby pomidory nie spowodowały wstrzymania gotowania się. Zamieszaj i duś wszystko około 6 do 8 minut. Sos właściwie jest już gotowy, jeśli nie wszystkie pomidory rozpadły się rozgnieć pozostałe widelcem. Przypraw dodając sól (jeżeli potrzeba), pieprz, a przede wszystkim ostrą papryczką.

Spaghetti Puttanesca

Odcedź makaron i wrzuć na patelnię, dolej 3 łyżki wody z gotowania makaronu, aby powstał sos. Wlej również jedną łyżkę oliwy extra vergine, aby podkręcić smak sosu. Na koniec wrzuć posiekaną garść natki pietruszki.

Wymieszaj, zmniejsz gaz do minimum i pozostaw na dwie minuty, aby makaron nabrał wspaniałego smaku. Podawaj od razu z kieliszkiem wina.


Wypróbuj także nieco zmodyfikowany przepis na spaghetti bolognese.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *