Spaghetti z białą kiełbasą jarmużem i chilli

Spaghetti z białą kiełbasą i jarmużem przygotowujemy z surowej białej kiełbasy, którą należy podsmażyć po wyjęciu z jelita. Po dodaniu do niej świeżego jarmużu danie dusimy, a następnie mieszamy z ugotowanym makaronem spaghetti.

Spaghetti z białą kiełbasą i jarmużem przygotowujemy z surowej kiełbasy, którą należy podsmażyć po wyjęciu z jelita. Po dodaniu do niej świeżego jarmużu danie dusimy, a następnie mieszamy z ugotowanym makaronem spaghetti. Inspiracją do tego dania było danie z włoskiej Apulii (makaron orecchiette con cime di rapa). Tam używa się odmiany brokuła, którego w Polsce nie można dostać (jeśli jest inaczej proszę, daj znać). Gorąco polecam Ci to danie. Bo to danie jest po prostu pyszne.

Składniki

250 gramów makaronu spaghetti;
200 gramów białej, surowej kiełbasy;
kilka liści świeżego jarmużu;
1 czerwona papryczka chilli;
parmezan;
natka pietruszki;
1 ząbek czosnku;

Przepis na spaghetti z białą kiełbasą

Podstawą smaku i aromatu tego dania jest oczywiście biała kiełbasa. Postaraj się nabyć dobrej jakości białą kiełbasę, przygotowaną z dobrego mięsa z dużą ilością aromatycznych przypraw. Ja uwielbiam mocno naczosnkowaną kiełbasę i takiej użyłem do tego dania.

Mięso wyjmij z jelit i podziel na niewielkie kawałeczki.

Czosnek obierz, posiekaj. Papryczkę chili pozbaw pestek i również drobno posiekaj. Liście jarmużu (ilość według uznania) umyj, pozbaw środkowego zgrubienia i posiekaj.

Na patelni rozgrzej niezbyt mocno 3 łyżki oliwy i wrzuć chili, a także czosnek. Smaż razem kilkadziesiąt sekund. Teraz na patelnię wrzuć kiełbasę i smaż, aż lekko zbrązowieje, zajmie to kilka minut. Następnie dodaj jarmuż, całość delikatnie posól (uważaj, kiełbasa jest już słona) i wlej szklankę wody. Zamieszaj, zmniejsz gaz, przykryj patelnię pokrywką lub folią aluminiową i duś 15 minut.

Spaghetti z białą kiełbasą sposób podania

W międzyczasie ugotuj makaron w osolonej, intensywnie gotującej się w wodzie. Ugotowany makaron odcedź, a następnie wrzuć na patelnię. Dolej około połowy szklanki wody z gotowania makaronu (ilość dostosuj tak, aby powstał pyszny sos, makaron nie może być suchy). Na koniec dolej około 2 łyżek oliwy extra vergine i starannie wymieszaj. Podawaj posypane startym parmezanem.


A może marynowana biała kiełbasa wyjątkowo Cię zaciekawi?


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *