Spaghetti z bobem i świeżą miętą latem robione

Makaron spaghetti z gotowanym, a następnie podsmażonym na oliwie bobem i świeżą miętą.

Spaghetti z bobem to naprawdę danie dla każdego. Zdaję sobie sprawę, że nie każdy jest amatorem bobu, ale jego fanów jest zdecydowanie więcej. Ale myślę, że ta będąca w mniejszości grupa jednak polubi go po spróbowaniu tego dania, jeśli tylko da mu szansę. Póki świeżego bobu jest pod dostatkiem i jest na tyle młody, że nie jest jeszcze zbyt mączysty jest idealny do tego dania. A do bobu czosnek, świeża mięta i parmezan. Uwierzcie, to wspaniałe połączenie.

Składniki

500 gramów świeżego bobu;
250 gramów makaronu spaghetti;
150 gramów parmezanu lub grana padano;
3 ząbki czosnku;
garść liści świeżej mięty;
sól, pieprz;

Przepis na spaghetti z bobem

Około pół kilograma świeżego bobu zalej gorącą, osoloną wodą, doprowadź do wrzenia i od tego momentu gotuj przez 5 minut. Następnie odcedź bób i przelej go zimną wodą. Wyłuskaj bób z łupinek. To żmudna czynność, najlepiej do tego zadania zatrudnij dzieci sąsiada. Przygotuj parmezan lub inny, twardy dojrzewający ser i makaron spaghetti (po 80 gramów lub więcej na osobę).

Makaron wrzuć na wrzącą, dobrze osoloną wodę i gotuj, aż będzie „al dente”. Podczas gdy makaron się gotuje obierz 3 ząbki czosnku. Zetrzyj również około 150 gramów parmezanu lub innego, Twojego ulubionego sera.

Na średnio rozgrzaną patelnię wlej trochę oliwy, wrzuć zmiażdżony czosnek i smaż go około 1 minutę mieszając od czasu do czasu. Uważaj, aby go nie przypalić, bo stanie się gorzki i zepsuje całe danie. Dodaj obrany bób i smaż na średnim ogniu przez około 5 minut, aż bób będzie „al dente”.

Na patelnię z bobem wrzuć ugotowany odcedzony makaron wraz z odrobiną wody z jego gotowania. Dodaj starty parmezan i posiekane liście świeżej mięty. Zamieszaj, zdejmij patelnię z ognia, a na koniec posyp danie sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu.

Wbrew pozorom nie powoduje wzdęć, nie zapycha, nie zamula. Jest delikatny i po prostu świetny!


Spróbuj fenomenalne spaghetti z sosem ziołami pachnącym.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *