Makaron spaghetti wymieszany z przesmażonym boczkiem z dodatkiem startej marchewki, cebuli i czosnku. Generalnie makaron spaghetti serwowany z boczkiem nie jest pomysłem ani nowym, ani nowatorskim. Ot zwykły, prosty obiad. Gdy jednak go nieco podrasować stać się może prawdziwym majstersztykiem. Wędliny szwarcwaldzkie to wędliny znakomite. Wieprzowe, dojrzewające, w dodatku wędzone drewnem jodłowym. Parę lat temu miałem szczęście odwiedzić siedzibę firmy i sklep firmowy firmy Wein we Freudenstadt w Szwarcwaldzie. Tego zniewalającego zapachu wędzonki nie zapomnę nigdy. Gorąco Wam polecam tego typu wędliny, bo są boskie. Dla mnie lepsze, jak szynka parmeńska. Z wzorowo uwędzonym boczkiem lub szynką szwarcwaldzką to spaghetti zniewala smakiem.
Składniki
250 gramów makaronu spaghetti;
80 gramów szynki lub boczku szwarcwaldzkiego;
dymka;
czerwona cebula;
czosnek;
marchewka;
oliwa;
parmezan;
Przepis na spaghetti z boczkiem
Dymkę posiekaj, czosnek obierz i również drobno posiekaj. Marchewkę zetrzyj na grubych oczkach tarki, a cebulę obierz i pokrój w piórka. Boczek pokrój w paseczki. Oryginalny boczek i szynka szwarcwaldzka są fabrycznie idealnie cienko krojone, dzięki czemu jeszcze łatwiej nadają się do dalszej obróbki. Gorąco polecam Wam szwarcwaldzką firmę Wein, która robi genialne wędliny tego typu. Wędliny tej firmy dostępne są w naszych supermarketach.
Makaron wrzuć na gorącą, dobrze osoloną wodę. Gotuj według wskazań na opakowaniu do stanu „al dente”. Podczas gdy makaron się gotuje przygotuj sos. Na patelnię wlej oliwę, lekko ją podgrzej i wrzuć posiekaną dymkę i cebulę. Smaż krótko na średnim ogniu. Następnie dodaj boczek szwarcwaldzki i smaż 2-3 minuty. Oliwa nie może być za gorąca, bo wszystko się przypali i będzie niesmaczne. Wrzuć na patelnię startą marchewkę i smaż całość kolejne dwie minuty. Na koniec wrzuć na patelnię posiekany czosnek i smaż krótko. Tyle, aby czosnek lekko się przesmażył i nie był surowy.
Spaghetti z boczkiem sposób podania
Ugotowany makaron odcedź pozostawiając pół szklanki wody z jego gotowania. Makaron wrzuć na patelnię, a następnie wlej 3-4 łyżki wody z gotowania makaronu. Zamieszaj i gotuj minutę na średnim ogniu. Na koniec do spaghetti z boczkiem wlej 1-2 łyżki oliwy i zamieszaj, by wytworzył się jednolity sos.
Podawaj od razu koniecznie posypując całość startym parmezanem. To niewiarygodne, jak doskonały może mieć smak danie, którego składnikiem jest dojrzewająca wędlina szwarcwaldzka.
Poznaj przepis na jajecznica na boczku oraz przepis na makaron z boczkiem i fenkułem.