Spaghetti z małżami to nic innego, jak klasyczne spaghetti alle vongole. Jakimś wielkim fanem małży nie jestem, ale vongole naprawdę lubię. To małe małże w bardzo ładnych, jasnych skorupkach. Występują głównie we Włoszech i tam nimi zajadam się najchętniej. Każdy pobyt w okolicach Wenecji, w centralnych Włoszech, ale i w Kampanii zaczynam od tego dania, czyli spaghetti alle vongole. Jeżeli nie dostaniesz świeżych vongoli możesz użyć takich ze słoiczka, trudno.
Składniki
100 gramów spaghetti na osobę;
1 słoiczek vongoli;
kilka pomidorków koktajlowych;
3 ząbki czosnku;
suszone chilli;
natka pietruszki;
nieco oliwy truflowej lub zwykłej;
kilka kromek chleba;
Przepis na spaghetti z małżami
Przygotuj wszystkie składniki, czyli 100 gramów spaghetti na osobę, 1 słoiczek vongoli (oczywiście, że lepsze są świeże, w skorupkach, ale są one trudno dostępne), kilka pomidorków koktajlowych, 3 ząbki czosnku, suszone chilli, natkę pietruszki, nieco oliwy truflowej lub zwykłej, kilka kromek chleba.
Ugotuj makaron w dobrze osolonej wodzie.
Podczas gdy makaron się gotuje przygotuj sos. W tym celu pokrój czosnek w plasterki, pomidorki w połówki (lepszy smak uzyskasz miażdżąc pomidory w palcach tuż przed wrzuceniem ich na patelnię, ale działając tym sposobem niechybnie trzeba będzie sprzątać kuchnię), posiekaj natkę pietruszki, a vongole odsącz z zalewy.
Na patelni rozgrzej oliwę (no tej oliwy to nie żałuj) i wrzuć czosnek. Smaż go około minuty, uważając, aby go nie przypalić, bo zepsuje całe danie, a następnie dodaj vongole. Smaż dalsze 1-2 minutki. Po tym czasie dodaj pomidory, natkę pietruszki, posól, a także dodaj suszone chilli. Smaż 1-2 minuty. Odcedź i wrzuć makaron na patelnię obok sosu. Polej makaron 1-2 łyżkami oliwy.
Spaghetti z małżami sposób podania
Dokładnie, ale delikatnie wymieszaj całość i nakładaj na talerze. Po „uporaniu się” z daniem użyj kromki chleba do „wyczyszczenia” talerza lub patelni z pozostałego ostro czosnkowego, o lekkim posmaku morza sosu.
Miękkie kalmary duszone w sosie pomidorowym to też dobry pomysł.