Spanakopita placek ze szpinakiem z Grecji

Spanakopita to grecki placek z ciasta filo wypełnionego mieszanką świeżych ziół oraz sera feta, a następnie zapiekany na chrupiąco.

Spanakopita to dużo szpinaku, do tego koperek, natka pietruszki, dymka i sporo fety, a całość zatopiona jest w cieście filo. Upieczona spanakopita jest kremowa w środku i wspaniale chrupiąca z zewnątrz. Brzmi nieźle? Jeśli tak to zapraszam po szczegóły, jak zrobić to jedno z ważniejszych greckich dań. Pracy przy tej niezwykłej zapiekance jest niewiele, choć wymaga ona poświęcenia pewnej ilości czasu. No i trochę trudu zajmuje okiełznanie ciasta filo, ale efekt końcowy wynagradza włożony trud.

Składniki

1 opakowanie ciasta filo;
500 gramów świeżego szpinaku;
duży pęczek natki pietruszki;
pęczek dymki;
duży pęczek koperku;
250 do 300 gramów sera feta;
2-3 wiejskie jajka;
150 do 200 gramów sera ricotta (opcjonalnie);
masło;

Spanakopita przepis

Do spanalkopity potrzebujesz sporo zieleniny: 500 gramów świeżego szpinaku, duży pęczek natki pietruszki, pęczek dymki, a także  duży pęczek koperku.

Pozostałe składniki zapiekanki to opakowanie ciasta filo (u mnie tym razem kixi filo, czyli grubsze ciasto filo z północnej części lądowej Grecji, region Kozani), ser feta,  jajka,  sera ricotta (opcjonalnie). Ten ostatni składnik może wydawać się nieco kontrowersyjny, ale po zrobieniu kilku spanakopit uważam, że to właśnie dodatek kremowej ricotty znakomicie podnosi aksamitność farszu i po prostu go ulepsza bez ingerencji w jego smak. Jeżeli jednak chcesz trzymać się sztywno oryginalnego przepisu na spanakopitę ricottę po prostu pomiń.

Zacznij od rozpuszczenia i wystudzenia co najmniej połowy kostki masła, bo będzie potrzebne do przesmarowania ciasta filo.

Posiekaj drobno dymkę, a następnie przesmaż ją na oliwie. Do przesmażonej dymki wrzuć listki szpinaku i duś około 10 minut, aż szpinak zmięknie, a woda odparuje. Przesmażony szpinak z dymką przełóż do dużej miski. Gdy przestygnie dodaj posiekany koperek i natkę pietruszki (ilość według uznania, minimum po jednym sporym pęczku).

Porada-> do spanakopity należy dodać naprawdę sporo ziół.

Do zieleniny dodaj pokruszony drobno ser feta, ricottę, 2 jajka, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszaj; to ostatni moment, aby ostatecznie doprawić farsz. Zdecyduj, czy warto dodać jeszcze przypraw, fety, ricotty czy też może jeszcze nieco ziół.

Ciasto filo rozłóż na blacie, musisz działać szybko, bo inaczej ciasto szybko wyschnie i zacznie pękać. A zatem posmaruj pierwszy płat roztopionym masłem (lub oliwą extra vergine jeśli wolisz).

Rozłóż posmarowany płat na wysmarowanej oliwą blasze. Tak zrób z pozostałymi kilkoma płatami ciasta. Zwykle w opakowaniu jest takich płatów 6 lub 7. Ja daję połowę płatów na spód. Jeżeli płaty są bardzo duże przekrój je na połowę; w takim przypadku na spód i na górę przyjdzie ich po prostu dwa razy więcej. Na ułożone kilka warstw ciasta filo nałóż farsz i potrząsając formą dobrze rozprowadź je na blasze.

Z kolejnymi płatami ciasta postępuj, jak z pierwszymi warstwami. Gdy zapiekanka jest gotowa posmaruj ją z wierzchu roztopionym masłem (lub oliwą) i natnij na żądaną ilość kawałków. Dzięki tej czynności po upieczeniu bez problemu i bez niszczenia zapiekanki wydobędziesz kawałki spanakopita z formy.

Spanakopita sposób podania

Spanakopita winna piec się w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 1 godzinę. Wyłóż zapiekankę na talerze i delektuj się. Nie zapomnij o szklaneczce wina.


Pita ze szpinakiem i serem według greckiej receptury również powinna Cię zainteresować. Wypróbuj.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *