Spanakorizo ryż ze szpinakiem

spanakorizo ryż ze szpinakiem

Spanakorizo to ryż gotowany ze szpinakiem, porem i mnóstwem innych aromatycznych świeżych ziół razem z dodatkiem sporej ilości oliwy extra vergine. Większość Greków nieco zmienia ten przepis i podrasowuje go pod swoje upodobania. Niektórzy dodają np. startego pomidora, inni zaś jeszcze więcej świeżych ziół. Tak, Grecy ubóstwiają świeże zioła. Część Greków gotuje spanakorizo tak długo, aż ryż się prawie rozpada, a niektórzy ledwie piętnaście minut, aby ryż pozostał al dente. A zatem i Ty zdecyduj, jaką wersję greckiego ryżu ze szpinakiem przygotujesz.

Składniki

80 do 100 gramów ryżu arborio
500 ml bulionu jarzynowego
500 gramów świeżego szpinaku
mały por
kilka łodyg dymki
mały pęczek świeżego koperku
mała cebula
ząbek czosnku
cytryna
oliwa z oliwek
sól, pieprz

Przepis na spanakorizo ryż ze szpinakiem

Na początek przypomnienie. Pamiętaj, aby dobrze umyć wszystkie warzywa. Świeże zioła wystarczy umyć pod bieżącą wodą. Szpinak należy dokładnie moczyć w dużym naczyniu z dużą ilością wody, aby usunąć wszelkie nieczystości. Pora zaś należy naciąć lekko wzdłuż łodygi, rozchylić liście, a następnie umyć pod bieżącą wodą. Tak przygotowane warzywa gwarantują, że podczas jedzenia posiłku finalnie nic nam nie będzie chrzęściło w zębach.

Na patelnię o wysokich brzegach wlej oliwę, a następnie wrzuć drobno posiekaną cebulę, pora i czosnek. Smaż krótko mieszając od czasu do czasu. Kiedy warzywa lekko zmiękną wrzuć na patelnię ryż, a następnie zamieszaj wszystko i smaż jeszcze chwilę. Uważaj, aby nie zrumienić składników!

Dodaj posiekaną zieloną dymkę, wlej bulion i zamieszaj całość. Teraz dodaj grubo posiekany szpinak, a następnie przykryj patelnię pokrywką i gotuj 1 do 2 minut, aż szpinak „zwiędnie”. Gdy tak się stanie od razu wlej do całości sok ze świeżo wyciśniętej cytryny oraz dodaj posiekany koperek do smaku. Ponownie przykryj patelnię pokrywką i gotuj całość na wolnym ogniu 20 do 25 minut.

Spanakorizo sposób podania

W połowie gotowania sprawdź, czy nie trzeba dolać nieco wody, aby ryż nie przywarł do dna patelni. Na koniec dopraw całość solą i pieprzem do smaku. Podawaj od razu dodatkowo skropione już na talerzu oliwą extra vergine.


Poznaj <<przepis na penne arrabiata>>, czyli włoski makaron na ostro. Albo klasyczny <<przepis na gołąbki z ryżem i mięsem>>, bo polska kuchnia wcale nie musi być gorsza od włoskiej.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *