Stek jagnięcy w sosie z rozmarynem

Stek jagnięcy, czyli plaster steku z jagnięcej nogi krótko smażony, a następnie duszony w sosie z czosnkiem i rozmarynem w białym winie.

Stek jagnięcy w sosie z powodzeniem można „podpiąć” pod znane na całym świecie danie o nazwie „ossobuco”. Klasyczne, włoskie danie o tej dźwięcznej nazwie oznacza „kość z dziurką”, co tyczy się rodzaju mięsa użytego do przyrządzenia ossobuco. Do tego klasycznego używa się giczy cielęcej pokrojonej w poprzek na plastry tak, że otwiera się dostęp do szpiku w kości. Po jego wyjedzeniu pozostaje „ossobuco”, czyli właśnie kość z dziurką. Mój stek jagnięcy nie odbiega w niczym od klasycznego ossobuco. Poza tym, że mięso pochodzi z udźca jagnięcego, a nie cielęcego. Jest to jednak nadal ossobuco. Nawet sposób przyrządzenia pozostawiam wielce zbliżony do tego słynnego włoskiego dania.

Składniki

3 steki jagnięce z udźca cięte jak na ossobuco, każdy o wadze około 300 gramów;
5 ząbków czosnku;
2-3 gałązki świeżego rozmarynu;
2 liście laurowe;
1 cytryna;
kieliszek białego wina półwytrawnego;
około 400 ml domowego bulionu drobiowego;
oliwa;
masło;
sól, pieprz;

Przepis na stek jagnięcy w sosie

Mięso posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Na dużej patelni o wysokich brzegach rozgrzej oliwę i masło, a następnie wrzuć steki. Smaż mięso krótko na mocnym ogniu z obu stron. Gdy mięso jest już gotowe przygotuj przyprawy. Czosnek obierz ze skórek i pokrój w plasterki. Co do ilości rozmarynu, to bardzo intensywne zioło, nie przesadź z jego ilością. Zwykle jedna gałązka wystarcza do takiego dania, ja miałem tym razem jednak jakiś słaby rozmaryn, dlatego dałem aż dwie gałązki. Bądź czujny/a z rozmarynem, zawsze możesz jeszcze go dorzucić w trakcie robienia dania, ale zabrać już się nie da. Wrzuć przyprawy na patelnię, a następnie wlej kieliszek białego wina.

Podkręć gaz pod patelnią i odparuj alkohol. Następnie wlej gorący bulion drobiowy, skręć gaz do minimum, przykryj patelnię pokrywką i duś mięso około godziny (do miękkości). Mniej więcej w połowie duszenia odwróć mięso na drugą stronę. Gdy mięso jest miękkie wyjmij je na talerz i luźno przykryj folią aluminiową, aby nie przestygło. Pora zrobić sos.

Podkręć gaz pod patelnią i zredukuj sos do pożądanej przez Ciebie ilości, a następnie przecedź zredukowany sos przez sitko. Możesz również go przetrzeć, ale moim zdaniem i tak jest wystarczająco intensywny, a sam czosnek i tak go nie zagęści.

Stek jagnięcy w sosie sposób podania

Wlej przecedzony sos z powrotem na patelnię i wrzuć łyżkę masła. Gotuj sos 3 minuty często mieszając, aż masło się rozpuści i sos zgęstnieje. Włóż na patelnię z gotowym sosem steki jagnięce i zdejmij ją z gazu. Obficie polewaj steki przez chwilę z obu stron przygotowanym sosem. Mięso powinno nabrać ładnego koloru i stać się soczyste. Podawaj np. z <<puree z grochu>>.  Nie zapomnij wyssać szpiku z kości, ponieważ jest pyszny.


Wypróbuj także rewelacyjny <<przepis na polędwiczki w sosie z zielonego pieprzu>>.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *