Stek z antrykotu klasyczny rib eye

Soczysty stek wołowy z antrykotu średnio wysmażony z sugestią podania.

Stek z antrykotu znany jest pod nazwą rib eye. Nazwa ta związana jest z wyglądem owego steka. Antrykot wycina się z przedniej części grzbietu krowy. To mięso delikatne, miękkie, zaopatrzone w niewielkie fragmenty tłuszczu. Smaży się błyskawicznie, więc trzeba być czujnym, aby takiego steka nie przeciągnąć (dowiedz się, jak wybrać mięso na steka i jak zrobić stek idealny). Czas smażenia steków jest bardzo istotny jednak pamiętać należy, że kluczową sprawą jest „odpoczęcie” steka po jego usmażeniu. Mięso pokrojone zaraz po obróbce cieplnej straci wszystkie swoje soki. Szczegóły w przepisie. Zapraszam na mój soczysty stek wołowy z antrykotu średnio wysmażony z sugestią podania.

Składniki

sezonowany minimum 14 dni stek z antrykotu o grubości 3 cm i wadze 350 gramów;
masło;
sól gruboziarnista;
pieprz;

Stek z antrykotu przepis

Zdobądź jak najwyższej jakości sezonowanego steka rib eye. Sezonowanie to inaczej dojrzewanie steka w niskiej temperaturze. W tym czasie mięso traci wodę i nabiera smaku. Każdy stek powinien pozostać na zewnątrz (poza lodówką) minimum na 30 minut przed jego smażeniem. To bardzo ważne. Tuż przed jego smażeniem mięso posyp dość obficie solą gruboziarnistą a także świeżo zmielonym (na grubo) pieprzem. Skrop steka łyżką oliwy i wmasuj ją w niego z każdej strony.

Smażymy steka

Rozgrzej patelnię do momentu, aż zacznie dymić, a wtedy połóż na niej steka. Smaż go 2 do 3 minut na bardzo mocnym ogniu nie ruszając go w tym czasie. Odwróć steka na drugą stronę i smaż go tyle samo czasu, ile na poprzedniej stronie. Patelnia cały czas musi być nagrzana do maksimum.

Palimy masło

Wrzuć na patelnię 2 łyżki masła i od razu unieś patelnię z jednej strony, aby zapobiec błyskawicznemu spaleniu się masła (patelnia jest bardzo gorąca). Dzięki temu zabiegowi masło rozpuści się błyskawicznie, ale nie spali się. Zawodowi kucharze celowo palą masło, ponieważ nabiera ono wtedy genialnego smaku, a stek staje się niepowtarzalny. Podczas palenia masła wytwarza się jednak sporo substancji rakotwórczych. A zatem, wybór jak zwykle należy do Ciebie.

Połóż patelnię z powrotem na palnik i obficie polewaj steka masłem przez około 30 sekund.

Stek z antrykotu propozycja podania

Zdejmij steka z patelni i połóż na talerzu. Stek bezwględnie musi teraz „odpocząć” około 5 minut. Jeśli pokroisz go przed upływem tego czasu wszystkie soki wypłyną z niego i straci on swój smak i soczystość. Gdy stek odpocznie pokrój go dużym, bardzo ostrym nożem w plastry. Staraj się przy tym nie naciskać mięsa, aby wszystkie cenne soki pozostały w środku. Pokrojone mięso polej sosem z patelni, na której stek się smażył.

Podawaj na 1000 sposobów, jak Ci się tylko zamarzy. Na przykład na talerzu z warzywami lub w picie z Twoim ulubionym sosem.


Wypróbuj również przepis na stek jagnięcy. Klasa!


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *