Strogonow wieprzowy przekręt prawie doskonały

Strogonow wieprzowy czyli pokrojone w paski mięso smażone z cebulą i pieczarkami, a następnie duszone z dodatkiem drobno krojonego ogórka kiszonego.

Strogonow wieprzowy na jaki podaję poniżej przepis nie ma nic wspólnego z oryginalem. Nawiązuje do czasów tzw. komuny, kiedy to danie o takiej właśnie nazwie (i pisowni) było nie lada smakołykiem. Podawano je na szczególne okazje, ponieważ jego głównym składnikiem była wykwintna polędwica wołowa. Dzisiaj produktów mamy pod dostatkiem, a i możliwości znacznie więcej niż w tamtych czasach. Dlatego zdarza się, że pozwalam sobie na pełną dowolność przy przyrządzaniu Strogonowa. Wszystko w nim jest nie tak, jak powinno być w oryginale (włącznie z nazwą) poza smakiem. Ten zawsze jest taki sam. Wyborny.

Składniki

500 gramów schabu wieprzowego;
300 gramów pieczarek;
3-5 ogórków kiszonych;
1 duża cebula;
2 kromki żytniego chleba;
koncentrat pomidorowy;
mielona słodka papryka;
suszony tymianek;
masło;
sól, pieprz;

Przepis na strogonow wieprzowy

Pokrój mięso w paski, posyp je solą i świeżo zmielonym pieprzem. Odłóż na bok. Następnie posiekaj drobno cebulę, pokrój w kawałki pieczarki, a ogórki kiszone wraz ze skórkami pokrój w małą kostkę.

Na patelni rozgrzej trochę oleju i wrzuć pieczarki. Lekko je posól, aby puściły wodę oraz posyp świeżo zmielonym pieprzem. Smaż chwilę na mocnym ogniu, a następnie wrzuć cebulę. Smaż całość chwilę na średnim ogniu. Dla podniesienia smaku możesz wrzucić do grzybów łyżeczkę masła.

Wlej na patelnię szklankę gorącej wody, a następnie dodaj 1 kopiatą łyżeczkę koncentratu pomidorowego oraz tyle samo mielonej, słodkiej papryki. Wrzuć na patelnię pokrojone ogórki kiszone. Dolej jeszcze nieco gorącej wody, dopraw do smaku i gotuj strogonow wieprzowy na wolnym ogniu kilka minut. Ciemny, żytni chleb wspaniale zagęści nam danie. Pokrój go w drobną kostkę, aby łatwiej rozpadł się podczas duszenia mięsa.

Strogonow wieprzowy sposób przygotowania

Na małej patelni rozgrzej nieco oleju i wrzuć mięso. Smaż je na mocnym ogniu kilka minut, aż lekko się zrumieni. Na koniec posyp je suszonym tymiankiem. Przełóż zawartość patelni oraz przesmażone mięso do większego garnka. Wrzuć pokrojony chleb i dolej tyle gorącej wody, aby przykryła wszystkie składniki. Przykryj garnek pokrywką i duś strogonow wieprzowy na wolnym ogniu do miękkości (około 45 minut). Jeżeli trzeba uzupełniaj niewielką ilością gorącej wody.

Gdy mięso jest gotowe dopraw Strogonowa do smaku. Danie jest gotowe. Podawaj z kromką świeżego pieczywa.


Wypróbuj przepis na sandacz w sosie maślanym.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *