Styryjska sałatka z ziemniakami z roszponką

Sałatka z gotowanymi i pokrojonymi w cienkie plasterki ziemniakami doprawiona na kwaśno i podana ze świeżą roszponką.

Sałatka z ziemniakami (Erdäpfel Vogerlsalat) pochodząca z austriackiej Styrii to na wskroś austriacki dodatek do obiadu. To nic innego, jak tradycyjna sałatka ziemniaczana przyrządzona na kwaśno i obowiązkowo wzbogacona o roszponkę oraz dwa symbole Styrii. Chodzi oczywiście o pestki dyni oraz olej z tychże pestek. Sałatka jest prosta, pyszna i świetnie komponuje się z wieloma daniami, np. tradycyjnym styryjskim kotletem, czy też panierowanym i smażonym w głębokim tłuszczu kurczakiem. Polacy kochają ziemniaki, więc i ta sałatka powinna się przyjąć w naszej kuchni.

Składniki

sałatka ziemniaczana na kwaśno;
świeża roszponka;
pestki dyni;
olej z pestek dyni;
sól, pieprz;

Styryjska sałaka z ziemniakami przepis

Przygotuj wszystkie składniki.  Bazą tego dania jest sałatka ziemniaczana na kwaśno. Dowiedz się <<jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na kwaśno>> (kartoffelsalat). Sałatkę tę możesz przygotować wcześniej, albo dopiero w tej chwili. Potrzebuje ona jedynie 30 minut na „przegryzienie się”, więc nie jest to problem. Pestki z dyni styryjskiej można bez problemu kupić u nas w jednej z sieciówek. Ważne, by brać te niesolone.

Bierzemy się zatem za przygotowanie styryjskiej sałatki z ziemniaków. Na spód miski włóż dość sporo sałatki ziemniaczanej na kwaśno (kartoffelsalat = erdäpfelsalat ). Następnie na kartoffelsalat nałóż dość sporo umytej i dobrze osuszonej roszponki. Olej z pestek dyni nazywany jest często czarnym złotem. Czarnym, bo ma bardzo ciemno zielony, a momentami wpadający w czerń kolor. Złotem, bo jest niezwykle smakowity i cenny. Aby uzyskać 1 litr takiego oleju trzeba zużyć ponad 2,5 kilograma pestek dyni styryjskiej (poznaj <<przepis na omlet styryjski>>). Skrop zatem dość solidnie sałatkę olejem z pestek dyni. Na koniec posyp sałatkę pestkami dyni styryjskiej. Oczywiście będzie jeszcze lepiej, gdy te pestki uprzednio uprażysz na suchej patelni.

Sałatka z ziemniakami sposób podania

Tak, to wszystko. Sałatka rodem ze Styrii jest już gotowa. Znakomicie smakuje podana do <<wiener schnitzel>> lub jako dodatek do smażonego kurczaka (dowiedz się <<jak zrobić przekąskę z kurczaka>>).

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *