Super puszyste ciasto ze śliwkami

Puszyste i doskonale upieczone ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami to super propozycja, jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale jednocześnie lekkiego. Ciasto przygotowuje się bardzo szybko, nie wymaga użycia wielu składników ani żadnych nadprzyrodzonych zdolności. Jest wspaniale puszyste, lekkie i niezbyt słodkie, a do tego zawsze pięknie wyrasta. No i zawiera śliwki, czyli owoce które chyba wszyscy lubią. Ja uwielbiam to ciasto i piekę je bardzo często. Zachęcam gorąco do przygotowania tego puszystego ciasta ze śliwkami. Myślę, że zasmakuje Ci tak jak mnie i będziesz do niego często wracać.

Składniki

320 g mąki
170 g cukru
230 g jogurtu ( może być grecki lub zwykły naturalny)
2 jajka
50 g roztopionego masła
skórka starta z jednej cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
400 g śliwek węgierek

Potrzebne przybory kuchenne:
Okrągła forma o średnicy około 21 cm

Przepis na ciasto ze śliwkami

Zacznij od przygotowania skórki z cytryny. Cytrynę umyj dokładnie w ciepłej wodzie, a najlepiej zalej ją na chwilkę wrzątkiem. Następnie wytrzyj owoc do sucha. Delikatnie zetrzyj skórkę z cytryny na drobnej tarce uważając, aby nie zetrzeć białej części (albedo) znajdującej się pod skórką.

Śliwki umyj, przekrój każdą na połówki lub ćwiartki, a następnie pozbaw pestek. Oczywiście do tego ciasta możesz użyć również śliwek mrożonych. Pamiętaj jednak, że mrożone śliwki musisz najpierw rozmrozić, a potem dokładnie osuszyć ręcznikami papierowymi.

Aby przygotować tzw. suche składniki ciasta najpierw przesiej do naczynia mąkę, a następnie dodaj do niej  proszek do pieczenia, sodę i wymieszaj wszystko dokładnie.

Białka oddziel od żółtek i przełóż do sporej miski, w której będziesz mieszać wszystkie składniki. Do białek wsyp szczyptę soli, a następnie ubijaj je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier i ubijaj dalej, aby cukier się rozpuścił i ustabilizował pianę. Kiedy cukier jest już rozpuszczony dodawaj do piany po jednym żółtku i krótko miksuj razem aż do powstania jednolitej masy. Teraz odstaw mikser. Dalej trzeba już użyć tylko łyżki i siły własnych rąk.

Łączymy składniki ciasta

Do ubitej piany z białek dodawaj stopniowo przygotowane wcześniej suche składniki cały czas mieszając delikatnie ciasto. Na tym etapie ciasto stanie się bardzo gęste. Następnie dodaj do ciasta jednocześnie startą skórkę z cytryny, jogurt naturalny i roztopione przestudzone masło. Składniki dokładnie wymieszaj, aby uzyskać jednolitą masę.

Dno okrągłej formy o średnicy około 21 cm wyłóż papierem do pieczenia, a jej boki posmaruj masłem. Przelej ciasto do formy, a następnie delikatnie wyrównaj jego wierzch. Na cieście ułóż ciasno owoce, tak aby pokryły całą powierzchnię. Nie martw się, że owoce są ciężkie i ciasto pewnie nie urośnie. Ja układam zazwyczaj dużo owoców, a ciasto zawsze wyrasta!

Ciasto ze śliwkami pieczenie

Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 45 minut. Stan upieczenia ciasta sprawdzaj patyczkiem do szaszłyków, zawsze o wyjęciu ciasta decydować powinien test suchego patyczka.

Po wyjęciu z piekarnika pozostaw ciasto ze śliwkami do wystudzenia, a następnie posyp z wierzchu delikatnie cukrem pudrem. W całym domu pięknie pachnie, a ciasto zdaje się wymykać z tortownicy.

Pięknie wyrośnięte ciasto ze śliwkami
Ciasto ze śliwkami zawsze pięknie wyrasta

Lubisz śliwki? Wypróbuj mój przepis na <<<ciasto śliwkowe z czekolada mleczną>>>.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *