Surówka gruzińska smakuje wyśmienicie. Bo choć jej składniki są wręcz trywialne, to jednak połączenie ich jedynie octem z białego wina daje zaskakujące rezultaty. Surówka jest delikatna, chrupiąca, lekko kwaskowa, lekko słona od soli. To znakomity dodatek do letnich obiadów. Jestem przekonany w 100%, że po jej spróbowaniu na stałe gościć będzie na Twoim stole. A zatem do dzieła.
Składniki
2 duże świeże ogórki;
pęczek świeżego koperku;
kilka liści kapusty pekińskiej;
ocet z białego wina;
sól;
Surówka gruzińska przepis
Przygotuj wszystkie składniki surówki, czyli 2 duże ogórki, pęczek koperku, kilka liści kapusty pekińskiej, a także ocet z białego wina. Surówkę przygotowuje się błyskawicznie, za to smakuje fenomenalnie.
Ogórki umyj pod bieżącą wodą, a następnie dobrze osusz ręcznikami papierowymi. Przekrój je wzdłuż na połowę, a następnie łyżeczką pozbaw nasion. Każdą z połówek oczyszczonego ogórka przekrój wzdłuż na trzy części, a następnie w poprzek na małe kawałeczki. Oderwij z główki kilka liści zewnętrznych kapusty pekińskiej, umyj je i dobrze osusz ręcznikami papierowymi.
Liście kapusty pekińskiej (chrupkie części) przekrój drobno wzdłuż, a następnie posiekaj w poprzek na kawałeczki wielkości wcześniej posiekanego ogórka. Pokrojone ogórki i liście kapusty pekińskiej przełóż do miski.
Surówka gruzińska sposób podania
Dodaj trochę listków koperku, posól odrobinę i wlej 3 łyżeczki octu z białego wina. Zamieszaj rękoma i podawaj od razu. Jeśli zaś przyrządzasz surówkę nieco wcześniej to tuż przed jej podaniem dodaj do niej jeszcze dodatkowo 2 łyżeczki octu z białego wina, aby wzmocnić jej smak. Doprawiona białym octem winnym doskonale komponuje się z lekkimi, letnimi obiadami.
Zobacz <<przepis na schabowy z kurczaka>>.