Surówka z fenkuła kopru włoskiego w winegrecie

Surówka z krojonego fenkuła z dodatkiem liści czosnku niedźwiedziego skropiona sosem winegret z musztardą.

Surówka z fenkuła to najprostsza z możliwych surówka, opierająca się w swojej prostocie na strukturze i charakterystycznym anyżkowym smaku fenkuła oraz na odpowiednim do niego sosie. Do takiej surówki z całą pewnością można dodać jeszcze małe co nieco, np. startą marchewkę, która doda nieco słodyczy surówce i przełamie jej kolor, albo na przykład soczyste pomarańcze. Te ostatnie oczywiście w sezonie cytrusowym, czyli w zimie. Moja surówka z fenkuła może i powinna być przygotowywana i jedzona przez cały rok.

Składniki

2 małe (lub oczywiście 1 wielka) bulwy kopru włoskiego;
3 łyżki oliwy extra vergine;
3 łyżki białego octu winnego;
2 łyżeczki musztardy Dijon;
1 cytryna;
sól, pieprz;

Surówka z fenkuła przepis

Na początek wlej do miski ocet winny, dodaj 1 łyżeczkę musztardy, wciśnij nieco soku ze świeżo wyciśniętej cytryny i wymieszaj. Wlewaj powoli oliwę ciągle mieszając, aby składniki połączyły się w gęstą emulsję (jak przy robieniu majonezu). Dodaj sporo świeżo zmielonego pieprzu i ewentualnie trochę soli, ale uważaj, bo musztarda Dijon jest zwykle dosyć słona.

Spróbuj sosu, jeśli uznasz za stosowne dodaj drugą łyżeczkę musztardy. Wymieszaj dokładnie i odstaw sos na bok, będzie potrzebny później.

Fenkuła przekrój na połowę i wykrój głąb. Koper włoski pokrój w piórka, jak cebulę (natkę fenkuła koniecznie zachowaj). Oczywiście to jeden ze sposobów, jeśli wolisz możesz pokroić warzywo w kostkę. Ale moim zdaniem najlepiej w przypadku fenkuła chrupie się piórka. Pokrojony koper włoski umieść w dużej misce.

Na wiosnę świetnym dodatkiem do mojej surówki będzie czosnek niedźwiedzi. Jeżeli go nie ma możesz dodać rukoli lub liści szpinaku. Albo cokolwiek innego. Posiekaj liście czosnku niedźwiedziego i dodaj do pokrojonego fenkuła. Następnie wlej do niego sos winegret. Wymieszaj rękami surówkę i odstaw na 15 minut, aby się przegryzła. Przed podaniem ponownie ją zamieszaj, wyłóż na talerz i posyp natką fenkuła.

To świetny, anyżkowy smak podkreślony przez sos winegret. Będzie chrupało, będzie przyjemnie.


Zrób niesamowite risotto z fenkułem oraz przekonaj się, jak smakuje zupa pieczarkowa z koprem włoskim. Poezja smaku!


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *