Surówka z kapusty kiszonej z kminkiem

Łatwa surówka z kapusty kiszonej z dodatkiem krojonej cebuli, startej marchewki i kminku skropiona olejem roślinnym.

Surówka z kapusty kiszonej to dla mnie zagadka. Jestem niezmiernie ciekawy, czy w Twoich stronach również się ją jada, choćby w zbliżonym kształcie. Z jednej strony wiem, że jest niezmiernie popularna w Polsce, ale też spotkałem się kilkakrotnie z ogromnym zdziwieniem, że coś takiego istnieje. No że z olejem i kminkiem. A zatem proszę pisz, czy znasz taką surówkę i czy ją jadasz. Smażony karp, ziemniaki puree i surówka z kapusty kiszonej to podstawowe danie mojej kolacji wigilijnej. Poza tym jadam ją głównie jesienią i zimą, kiedy kapusta kiszona jest najlepsza. Zresztą, czy taką bombę witaminową nie powinno się jadać jak najczęściej?

Składniki

300 gramów kapusty kiszonej;
mała marchewka;
nieduża cebula;
1 łyżeczka kminku;
3 łyżki oleju roślinnego;
pieprz;

Surówka z kapusty kiszonej przepis

Podstawą dobrej surówki z kapusty kiszonej jest doskonała kapusta kiszona. Ja mam to szczęście, że niedaleko mojego miasta jest królestwo kapusty, czyli Charsznica. To właśnie stąd pochodzą te najlepsze kapusty. To gwarancja doskonałej jakości, świeżości i smaku. Możesz pokusić się o samodzielne zakiszenie kapusty, poznaj mój przepis na <<domowa kapusta kiszona>>

Około 300 gramów jak najlepszej kapusty kiszonej poszatkuj dość drobno.

Zetrzyj na drobnych oczkach tarki jedną marchewkę, obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę niewielką cebulę.

Wszystkie składniki umieść w misce i wlej 3 łyżki oleju roślinnego ewentualnie oliwy extra vergine. Oczywiście jeśli wolisz użyj innego tłuszczu. W tej chwili mamy już ogromny wybór lokalnych olejów, jak np. nierafinowany olej rzepakowy, czy też olej rydzowy, które znakomicie powinny podkreślić smak surówki. Eksperymentuj, kuchnia to nie dyktat.

Następnie dobrze popieprz surówkę, a z solą uważaj ze względu na słoność kapusty kiszonej.

Surówka z kapusty kiszonej propozycja podania

Dodaj 1 łyżeczkę ziaren kminku, to składnik obowiązkowy. Ponadto wsyp 1 łyżeczkę cukru. Wymieszaj i wstaw surówkę do lodówki aby się schłodziła. Podawaj jako dodatek do dań głównych, samo zdrowie. U mnie obowiązkowo również na kolację wigilijną.


Tradycyjna kapusta zasmażana przepis łatwy i szybki.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *