Surówka z kapusty pekińskiej z sosem czosnkowym

Surówka z kapusty pekińskiej z sosem czosnkowym podana na talerzu z pulpetami w sosie pomidorowym oraz z kuskusem

Surówka z kapusty pekińskiej z sosem czosnkowym to danie legenda. Właściwie jest to dodatek do dania, którym zachwyciłam się wiele lat temu podczas wizyty w restauracji meksykańskiej w Krakowie. Surówka ta podana została jako dodatek do enchilady, a na mnie zrobiła większe wrażenie niż samo danie główne. To kwintesencja prostoty i dobrego smaku. Ot posiekana kapusta pekińska polana sosem czosnkowym. Niby nic, niby zwykłe zestawienie składników, a dla mnie poezja i pochwała prostoty smaku. Każdy mój pobyt w restauracji meksykańskiej musiał się wiązać ze zjedzeniem tej pysznej surówki.

Tak było kiedyś. Przez jakiś czas nie miałam kontaktu z kuchnią meksykańską, aż do teraz. Pierwsza wizyta po latach w restauracji meksykańskiej (zupełnie innej niż w tej z dawnych lat) i olśnienie! Pyszna surówka z kapusty pekińskiej, moja wielka dawna miłość. Przetrwała i ma się dobrze! Musiałam powtórzyć ten przepis we własnej kuchni. Zrobiłam to, jest pyszny, a zatem dzielę się nim z Tobą.

Składniki

1 główka małej kapusty pekińskiej lub 1/2 większej
1 kopiata łyżka dobrego majonezu
3 łyżki jogurtu greckiego lub dobrej kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki suszonego czosnku
1 maksymalnie 2 ząbki świeżego czosnku
sól, pieprz

Surówka z kapusty pekińskiej przepis

Skoro to ma być surówka z kapusty pekińskiej to niezbędna będzie właśnie ta kapusta. Warto wiedzieć, że kapusta pekińska jest warzywem bardzo korzystnym dla naszego zdrowia i warto włączyć ją do diety na stałe. Zawiera tyle witaminy C, co cytryna. Ponadto zawiera również witaminy A i B, oraz  rutynę i beta karoten. Jest bogata w minerały takie jak wapń, potas i magnez. Najwięcej witaminy C zawierają wewnętrzne liście kapusty pekińskiej, podczas gdy zewnętrzne liście zawierają najwięcej żelaza oraz kwasu foliowego.

Umyj i pokrój kapustę pekińską

Kapustę pekińską obierz z zewnętrznych zepsutych liści jeśli takie są i dokładnie umyj w letniej wodzie. Dobrze osusz i przekrój ją wzdłuż na połowę. Każdą połówkę kapusty natnij wzdłuż na 2 lub 3 części w zależności od jej wielkości, a następnie pokrój na około półcentymetrowe paski. Pokrojoną kapustę włóż do miski i wymieszaj. Wymieszanie kapusty na tym etapie jest dość istotne, ponieważ w misce mamy i cienkie listki i grubsze części kapusty, a ważne jest aby surówka była w miarę jednolita.

Przygotuj sos czosnkowy do surówki

Pora na przygotowanie sosu. Do słoika włóż 1 kopiatą łyżkę dobrego majonezu, a następnie dodaj do niego jogurt grecki. Jeśli nie dysponujesz jogurtem greckim możesz go zastąpić kwaśną śmietaną. Do słoika wsyp suszony czosnek, a także dodaj świeżo przeciśnięty przez praskę czosnek świeży. Dopraw całość solą i pieprzem do smaku. Zakręć dobrze słoik i wstrząśnij nim kilka razy, aby składniki dobrze się połączyły. Skosztuj i ewentualnie dopraw sos w razie potrzeby.

Surówka z kapusty pekińskiej sposób podania

Pora na wielki finał. I tutaj proponuję dwie opcje podania tej surówki, zaś Ty zdecyduj która jest dla ciebie lepsza. Pierwsza opcja: rozłóż pokrojoną kapustę pekińską na talerzach, na których będziesz ją serwować i każdą porcję polej sosem czosnkowym. Druga opcja: wlej sos czosnkowy do pokrojonej kapusty i wymieszaj całość w misce i dopiero wtedy nałóż surówkę z kapusty pekińskiej na talerze.

Którą z opcji wybierzesz zależy od Ciebie. Bez względu na wybraną opcję już teraz możesz delektować się cudownym smakiem tej prostej, ale naprawdę pysznej surówki.

Surówka kapusty pekińskiej uwielbia również pulpety w sosie pomidorowym z dodatkiem cynamonu po hiszpańsku, czyli albondigas. Taki zestaw smakuje bosko!


Lubisz kapustę pekińską? Sprobuj również jak świetnie smakuje sałatka gyros z kurczakiem.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *