Surówka z ogórka po tajsku ostro słodka

Surówka z ogórka po tajsku to pokrojone w cienkie plasterki świeże ogórki połączone z cebulą i chili, a następnie doprawione cukrem i octem ryżowym.

Surówka z ogórka, na którą przepis zamieszczam pomimo dość obco brzmiącej nazwy nadaje się do wielu dań kuchni polskiej. Surówkę trzeba przygotować minimum 2 godziny przed jej konsumpcją. Niezwykle ważne jest, aby posolone ogórki pozostały do odcieknięcia z nadmiaru wody przynajmniej jedną godzinę, a następnie nabrały smaku w ciągu drugiej godziny, po doprawieniu. Tak, czy siak surówka z ogórka po tajsku znakomicie pasuje do dań typu curry, albo po prostu jedzona solo. Jest po prostu świetna.

Składniki

2-3 duże, świeże ogórki;
1 mała czerwona cebula;
1 czerwona papryczka chilli;
4 łyżki słodko ostrego sosu chilli;
3 łyżki octu ryżowego;
1 łyżeczka cukru (najlepiej trzcinowego lub brązowego);
sól;

Surówka z ogórka po tajsku przepis

Umyj dobrze i osusz 2 lub 3 duże, świeże ogórki. Odetnij końcówki. Pokrój ogórki w poprzek na mniejsze kawałki, a następnie przekrój wzdłuż. Pokrój kawałki ogórków w bardzo cienkie plasterki, a następnie przełóż je na durszlak lub sitko. Ogórki dość sporo posól (około 3 łyżeczek soli), a durszlak przełóż na głęboki talerz tak, aby woda z ogórków mogła do niego spływać. Posolone ogórki winny pozostać na durszlaku około 1 godziny, żeby wpuściły jak najwięcej wody.

Po tym czasie bardzo dokładnie odciśnij ogórki z nadmiaru wody i przełóż je do miski (jeśli ogórki są zbyt słone przepłucz je najpierw wodą i ponownie dokładnie je odciśnij ). Dodaj posiekaną w drobną kostkę połowę małej czerwonej cebuli oraz posiekaną drobno czerwoną papryczkę chili. Dodaj również: 4 łyżki słodko ostrego sosu chili (np. Vifon), 3 łyżki octu ryżowego, 1 łyżeczkę cukru (najlepiej brązowego) oraz odrobinę soli, jeśli potrzeba.

Surówka z ogórka sposób podania

Zamieszaj i w razie potrzeby dodaj jeszcze tego składnika, który jest słabiej wyczuwalny (sól, cukier, ocet ryżowy, papryczka chili). Wszystkie 4 smaki muszą być wyczuwalne, ale żaden z nich nie powinien dominować. Pozostaw surówkę w lodówce na około 1 godzinę, aby smaki dobrze się przegryzły.

Najlepiej smakuje dobrze schłodzona posypana dodatkowo posiekaną papryczką chilli.


Polecam także przepis na burgera z dorszem.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *