Surówka z selera korzeniowego z jabłkiem

Surówka przygotowana z selera korzeniowego startego i doprawionego kwaśną śmietany z dodatkiem startego jabłka, soku z cytryny i rodzynek.

Surówka z selera, taka na porządnej śmietanie i z dodatkiem „czegoś słodkiego” to jedna z najsmaczniejszych surówek do obiadu. Owszem, seler jest dość mocno alergenny, ale jeśli nie masz na niego uczulenia powinien bardzo często gościć na Twoim talerzu. Nie dość, że jest pyszny to w dodatku tani i łatwy w przygotowaniu. Jeżeli zrobisz surówkę według mojego przepisu przekonasz się, że seler korzeniowy sprawdza się świetnie w kuchni nie tylko jako dodatek do rosołu. Myślę, że zdecydowanie warto dać mu częściej szansę.

Składniki

500 gramów selera korzeniowego;
1 duże jabłko;
200 ml gęstej, kwaśnej śmietany;
cytryna;
garść rodzynek;
sól, pieprz;

Surówka z selera przepis

Obierz selera ze skóry, a następnie zetrzyj do na niezbyt dużych oczkach tarki albo w malakserze. Oczywiście wielkość kawałków startego selera zależy od Twoich preferencji, jednak nie powinny to być ani zbyt małe wiórki, ani też grube paski. Obierz jabłko ze skóry. Możesz je również przekroić na połowę i pozbawić gniazd nasiennych.

Zetrzyj jabłko na tych samych oczkach tarki, co selera. Alternatywnie jabłko możesz utrzeć na nieco grubszych oczkach tarki, bowiem i tak w większości się rozpadnie. Wciśnij do miski z surówką sok z połowy cytryny. Uważaj, aby nie dostały się do surówki pestki z cytryny.

Seler korzeniowy ma bardzo specyficzny, mocny, ale jednak „płaski” smak. Aby go nieco złagodzić i przełamać monotonię selera koniecznie trzeba dodać coś słodkiego. Absolutnie nie chodzi tutaj o cukier. Mogą to być cząstki mandarynki, pomarańczy lub ananasa. Może to być również garść dobrych rodzynek. Tym razem wybrałem ten ostatni wariant.

Do surówki dodaj śmietanę oraz nieco soli i świeżo zmielonego pieprzu. Przypraw nie za wiele, aby jedynie podkreśliły smak surówki. Pamiętaj, że to jednak seler ma grać w niej główną rolę. To on jest tutaj bohaterem i to właśnie jego ma smak być czuć na pierwszym planie.

Surówkę z selera dobrze wymieszaj, a następnie kilka razy zagnieć dłońmi. Dzięki temu wyciśniesz nieco soku z selera. Sok ten połączy się ze śmietaną i sokiem z cytryny tworząc wyborny sos dla Twojej surówki.

Surówka z selera propozycja podania

Przygotowaną surówkę z selera odstaw na pare chwil, aby nieco się przegryzła. Nie ma potrzeby wkładać jej do lodówki, no chyba że jej degustację przewidujesz na późniejsze godziny.

Podawaj w temperaturze pokojowej jako dodatek do obiadu. Nie wahaj się jednak zajadać się nią również bez okazji. Seler to jedno z najtańszych i najzdrowszych źródeł witamin i tzw. końskiego zdrowia.


Koniecznie przygotuj również puree z selera korzeniowego oraz rewelacyjną surówka z kapusty kiszonej.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *