Swojskie jadło to coś, co bardzo wszyscy lubimy. Kojarzy nam się z wielką michą pierogów, mięsiw i klasycznego warzywa w stylu kapusty zasmażanej i/lub pieczonych ziemniaków. Na Krecie mają różne specjały, jednak tego typu rzeczy nie jada się. Poza tym potraw nie nakłada się na jeden wielki talerz, wprost przeciwnie. Na stole kładzie się całe mnóstwo talerzyków z niezbyt wielką ilością składników tak, aby każdy mógł sobie z każdego talerzyka coś skubnąć. Ot taka wspólna biesiada. Swojskie jadło, które stworzyłem na wzór kuchni kreteńskiej zachowuje wszelkie prawidła przygotowania posiłków na Krecie, jednak nie licz, że znajdziesz w tawernach jedzenie tak podane. Kuchnia kreteńska, lecz pomysł mój. Smakuje świetnie.
Składniki
200 gramów wędzonki wieprzowej;
200 gramów zielonej fasolki szparagowej;
dymka;
1 wielki ziemniak;
duży pomidor;
średnia cukinia;
suszone oregano;
oliwa z oliwek;
sól;
Przepis na swojskie jadło
Ja do tego dania użyłem oryginalnej, kreteńskiej wędzonki zwanej „SIGLINO”. To tradycyjne mięso wieprzowe marynowane w mieszance ziół, przypraw i oliwy z oliwek. Jest wykonane z chudej wieprzowiny marynowanej, a następnie wędzonej powoli przez parę godzin w dymie z palonych ziół, głównie zielonej szałwii. Dzięki temu smak siglino jest niepowtarzalny, a dominującą nutą jest anyż.
Fasolkę pozbaw końcówek i pokrój na małe kawałki. Cukinię przekrój wzdłuż na połowę i pokrój w półplasterki. Ziemniaka obierz i pokrój w duże kawałki. Lepiej będzie, gdy ziemniak będzie typu sałatkowego, aby nie rozpadł się podczas około 30 minutowego duszenia. Z drugiej strony jak się rozpadnie, to nic się nie stanie. Po prostu zagęści sos, który w tym daniu jest bardzo ważny.
Dymkę posiekaj (białą i zieloną część), a pomidora zetrzyj bez skóry na grubych oczkach tarki.
Do garnka wlej pół szklanki oliwy (nie musi być extra vergine, ale musi to być oliwa). Rozgrzej ją do średniej temperatury i wrzuć dymkę. Smaż na średnim ogniu około 2 minut, aby dymka się zeszkliła.
Porada-> w smażeniu na oliwie bardzo ważne jest, aby temperatura smażenia była ŚREDNIA, czyli około 150 stopni Celsjusza. Oliwa nie może dymić, ponieważ straci swoje właściwości, a składniki zaczną się palić.
Wrzuć do garnka opłukane pod bieżącą wodą fasolkę i ziemniaki. Smaż około 5 minut na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu. W międzyczasie do startych pomidorów wrzuć pokrojoną cukinię, dodaj sól i oregano. Zamieszaj i odstaw na bok. Do przesmażonych warzyw wlej niecałą szklankę gorącej wody, przykryj garnek, skręć gaz do minimum i gotuj warzywa 15 minut.
Gdy ziemniaki i fasolka są już „al dente” wrzuć do garnka pomidory i cukinię.
Swojskie jadło z Krety propozycja podania
Wędzonkę pokrój na nieduże kawałki. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że nie dostaniesz w Polsce „siglino”, ale chyba dobrych wędzonek u nas nie brakuje, prawda? Ważne, aby była najwyższej jakości bez żadnej chemii w środku. Wrzuć pokrojoną wędzonkę do garnka. Ponownie przykryj garnek pokrywką i duś całość około 10 minut, do miękkości. Sosu ma być niewiele, jedynie tyle, aby można było chlebem go wyjadać. To nie ma być gulasz, ani też smażonka. To ma być po prostu swojskie jadło.
Smakuje bosko. Koniecznie podaj do niego szklankę wina i porządna pajdę chleba.
Poznaj przepis i spróbuj jak smakuje wyśmienicie potrawka z kurczaka w aromatycznym i delikatnym sosie cytrynowym.