Sycąca zupa warzywna z soczewicą

Zupa warzywna gotowana z soczewicą oraz z przesmażonymi na oliwie pokrojonymi warzywami.

Moja zupa warzywna z soczewicą udowodni malkontentom, że obiad bez mięsa może być sycący i pyszny. O ile oczywiście skosztują jej, co gorąco polecam. Ta zupa reprezentuje mój ulubiony sposób gotowania polewnic. Co jest w domu, to do gara. Zupę gotowałem wiosną na Krecie, ale z powodzeniem może być przygotowywana przez cały rok niemal w każdym cywilizowanym zakątku świata. Jakich użyjesz warzyw zależy od Ciebie i od pory roku. Jaka będzie gęstość zupy też nie ma większego znaczenia. Liczy się bowiem sposób jej przygotowania i smak, którego nie brakuje.

Składniki

pół szklanki oliwy z oliwek;
100 gramów brązowej soczewicy;
cukinia;
papryka;
pomidory;
ziemniaki;
mały bakłażan;
cebula;
dymka;
czosnek;
natka pietruszki;
liście szpinaku;
świeży koperek;
suszone oregano;
płatki chilli;
sól;

Zupa warzywna z soczewicą przepis

Poza sezonem zamiast pomidorów lepiej jest użyć przecieru pomidorowego, najlepiej domowej roboty (zobacz <<przepis na przecier pomidorowy>>). Ilość składników i ich rodzaj zależy od Ciebie. Jedyne, co ważne to trzymać się sposobu przygotowania zupy.

Zacznij do ugotowania soczewicy. W tym celu zagotuj w garnku 2 duże szklanki wody i wrzuć przepłukaną pod zimną wodą soczewicę. Gotuj na mocnym ogniu około 15 minut tak, aby w tym czasie niemal cała woda wygotowała się. Po tym czasie przykryj garnek pokrywką, wyłącz gaz i pozostaw soczewicę na minimum 30 minut, aby wchłonęła ostatki wody i zmiękła.

Porada-> soczewicy nie wolno solić podczas gotowania, bo nie zmięknie

Podczas gdy soczewica dochodzi pokrój warzywa. Szpinak drobno, cukinię grubiej, bakłażana w kostkę lub byle jak. Tak właśnie, byle jak. To świetnie, gdy część warzyw podczas gotowania rozpadnie się, a część pozostanie jędrna. To tylko doda zupie smaku. Dymka, cebula i czosnek, żadnego z tych składników nie powinno zabraknąć w porządnej zupie jarzynowej. Pomidory zetrzyj na dużych oczach tarki, chyba że użyjesz przecieru pomidorowego. Pomidory posyp suszonym oregano i solą. Odstaw na bok.

Do dużego rondla wlej pół szklanki oliwy. To nie żart, tak zaczyna się każdy przepis na Krecie. To właśnie oliwa jest jednym z kluczowych składników nadających kreteńskim daniom smaku. Wybornego smaku. Oliwę lekko podgrzej i wrzuć posiekane dymkę, cebulę i czosnek. Smaż krótko na niezbyt mocnym ogniu (nie przypal!). Następnie wrzuć pozostałe warzywa.

Podkręć gaz pod garnkiem i smaż warzywa około 5-7 minut, aż każde z nich „zapozna się” z oliwą i wyda z siebie pierwsze smaki. Wlej 2-3 szklanki gorącej wody (lub mniej albo więcej), aby uzyskać żądaną konsystencję zupy. Generalnie im więcej wody, tym bardziej smak warzyw będzie uciekał jednak pamiętaj, że do zupy trafi jeszcze soczewica, która ją zagęści. Gotuj zupę na wolnym ogniu 10 minut.

Porada-> dozuj świadomie ilość wody tak, aby Twoja zupa zachowała smak

Podczas gdy zupa się gotuje posiekaj natkę pietruszki i koperek.  Do zupy wlej starte, doprawione pomidory, a następnie dopraw zupę płatkami chilli. Gotuj zupę jeszcze 5 minut. Wsyp soczewicę w ilości według uznania. Pamiętaj, Ty gotujesz, Ty decydujesz ile. Zagotuj zupę, uzupełnij wodą (tylko, jeżeli to absolutnie konieczne), dopraw w razie potrzeby solą, oregano i/lub chilli.

Wlej 1-2 łyżki oliwy extra vergine. Wyłącz gaz pod garnkiem i na koniec wsyp dwie wielkie garści posiekanych ziół. Zamieszaj. Powinna zachwycić każdego smakosza. Jest sycąca, pyszna i bogata w smaku. Tak, jak warzywa na Krecie.

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *