Szare kluski śląskie inaczej tarte

Szare kluski śląskie przygotowuje się z ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków wymieszanych z mąką ziemniaczaną oraz ze startymi odciśniętymi z wody surowymi ziemniakami.

Szare kluski śląskie zwane są również kudłatymi lub tartymi. Od tych klasycznych, jasnych różnią się tym, że dodaje się do nich trochę świeżo tartych surowych ziemniaków. Dzięki temu kluski mają nieco inny smak, a także kolor, właśnie szary. A kluski, jak to kluski,  idealnie nadają się do różnych sosów. Nie ma dokładnego przepisu na te kluski, a ilość świeżo startych ziemniaków, jaką należy dodać jest jedynie orientacyjna. Tak naprawdę każdy musi sam w miarę nabierania doświadczenia dodawać mniej lub więcej surowych ziemniaków, aby ciasto na kluski było sprężyste i miało właściwą konsystencję.

Składniki

1 kilogram mączystych ziemniaków;
4 duże mączyste ziemniaki;
mąka ziemniaczana;
sól;

Przepis na szare kluski śląskie

Obierz kilogram ziemniaków, a następnie pokrój je w kostkę i ugotuj. Gdy będą gotowe odcedź je i jeszcze gorące przepuść przez praskę do dużej miski. Ziemniaki przestudź, a następnie  lekko ugnieć dłonią i podziel na cztery części. Dwie części ziemniaków odłóż na bok pozostawiając wolną przestrzeń. Do jednej z nich wsyp mąkę ziemniaczaną.

Obierz 4 duże ziemniaki i zetrzyj je na tarce na drobnych lub grubych oczkach (jak wolisz). Bardzo dokładnie odciśnij nad garnkiem starte ziemniaki. Pozostaw je na durszlaku przez około 10 minut. Na dnie garnka zbierze się cały płyn, w tym skrobia ziemniaczana. Do wolnej części w misce włóż starte, odciśnięte surowe ziemniaki. Dodaj również uzyskaną skrobię (koniecznie oddziel ją od wody).

Całość posól i wyrób szybko na gładką masę. Ciasto odstaw na 10 minut, jeśli kluski mają być jaśniejsze. Jeśli oczekujesz naprawdę ciemnych klusek ciasto powinno pozostać na wierzchu nawet kilka godzin, do czasu, kiedy naturalnie ściemnieje. Formuj szare kluski śląskie robiąc na środku każdej z nich palcem wgłębienie na sos.

Kluski wrzuć na dobrze osoloną, wrzącą wodę, gotuj około 20 minut.

Szare lub kluski śląski sposób podania

Szare kluski mają niesamowity kolor. Im bardziej utlenią się ziemniaki, tym ciemniejsze będą kluski. To znakomity zamiennik tradycyjnych klusek śląskich w najsłynniejszym śląskim obiedzie: rolada, kluski, modro kapusta.


Poznaj <<przepis na pieczeń wołową>> w doskonałym sosie z winem Porto.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *